De Groene Live #26: Strijd om de ziel van Amerika. Kijk woensdag om 20.30 naar de live-uitzending. Meer informatie

Film: High Life

Criminelen in de ruimte

Robert Patinson in High Life, regie Claire Denis © Wild Bunch IMDB

Geen zoekresultaten, dat is voorlopig de trieste stand van zaken rond de Nederlandse release van Claire Denis’ nieuwe film High Life, waarover weinig bekend is behalve dat het verhaal, over een vader en zijn dochter, zich in de ruimte afspeelt. Toch is er goede hoop dat het werk dit jaar nog bij ons zal draaien, gezien het succes van Denis’ eerdere werk, vooral Beau travail (1999), White Material (2009) en Les salauds (2013).

De stijl van de Franse cineast, die ervan gruwt als een ‘vrouwelijke filmmaker’ te worden aangeduid, is afstandelijk. Haar camera observeert soms overdreven passief terwijl de personages op het oog triviale handelingen uitvoeren die later van cruciaal belang blijken te zijn. Hoe langer je kijkt, hoe meer het mysterie toeneemt. Het beste voorbeeld van deze ‘pure cinema’ is de danssequentie aan het einde van een van haar mooiste films: Beau travail, een hervertelling van Herman Melville’s Billy Budd (1888), over soldaten van het Franse Vreemdelingenlegioen gestationeerd in Djibouti. De scène begint met hoofdrolspeler Denis Lavant die op een dansvloer in een discotheek een sigaret rookt terwijl hij zichzelf in een spiegel bewondert. Als de elektronische dansmuziek begint, zoekt hij naar het juiste ritme, naar een manier om te bewegen op de maat van het nummer. Een paar seconden later gaat hij los: prachtig.

Met haar nieuwe film lijkt Denis commerciëler te gaan werken. Aan de andere kant zou het genre – de karige gegevens die beschikbaar zijn duiden op een psychologisch verhaal gesitueerd in de ruimte – juist een vruchtbare voedingsbodem kunnen bieden voor haar stijl van waarnemen en het langzaam blootleggen van verborgen gevoelens en motieven. Ook bekend is dat de Amerikaanse acteur Robert Pattinson de hoofdrol zal vertolken, naast de diva Juliette Binoche. Nog een stukje plot: het gaat om criminelen die als straf de ruimte in worden gestuurd. En wat ze daar al niet meemaken. Dit alles is meer dan genoeg om reikhalzend naar de film uit te kijken, ook al krijgt wie speurt naar de titel in de Nederlandse releasedatabase nul op het rekest. In ieder geval beleeft High Life in september zijn wereldpremière op het festival van Toronto.