PARIJS - Waar was Nicolas Sarkozy plotseling gebleven? Vanaf het moment dat hij afgelopen zondag het sjieke restaurant Fouquet aan de Champs Elysee verliet verdween hij van de radar van de Franse media. Zou hij zich inderdaad hebben teruggetrokken in een klooster? Afgelopen week had zijn entourage immers laten doorschemeren dat Sarkozy, in geval van winst, zich een paar dagen wilde terugtrekken, eventueel in een klooster, om daar ‘de immense verantwoordelijkheden die het presidentschap met zich meebrengt tot zich te laten doordringen’. In zijn speech bij de aanvaarding van de kandidatuur van de UMP had hij in januari al eens uitvoerig stil gestaan bij zijn bezoek aan het klooster van Tibhirine (Algerije) waar in 1996 zes monniken werden afgeslacht door de radicaal islamitische groeping GIA.

Was Sarkozy dan werkelijk veranderd? In de loop van dinsdagochtend werd duidelijk waar hij was neergestreken. Niet in een heremietengrot op Corsica zoals Franse kranten eerder nog veronderstelden, maar op een luxueus jacht voor de Maltese kust. De foto’s van de kersverse president op de Paloma - zo heette het scheepje, te huur voor 190.000 euro per week, inclusief 17 man tellende crew - veroorzaakten grote verontwaardiging bij de achterblijvers. Een schot voor open doel voor de Parti Socialiste ook. Vincent Peillon, woordvoerder van Ségolène Royal kon er niet over uit dat Sarkozy linkse helden als Jean Jaurès en Léon Blum citeerde, fabrieken bezocht et cetera bezocht om vervolgens te vertrekken richting een luxe jacht in Malta. Even later onthulden Franse kranten dat het verblijf op de Paloma een presentje was van de Bretonse miljardair Vincent Bolloré. Sarkozy’s hang naar luxe en zijn vriendschappen met rijke industriëlen en mediamagnaten zijn genoegzaam bekend. Maar het was juist dit aspect van de nieuwe president dat de afgelopen maanden zorgvuldig werd onder geschoffeld met, inderdaad, lyrische vertogen over La France qui souffre en een ‘Sarkozy die de president van álle Fransen wilden zijn’ zelfs als die slechts 800 euro per maand verdienden.

Sarkozy, die woensdagavond in Parijs terugkeerde, zei tijdens op het Maltese platteland tegen journalisten alle ophef niet goed te begrijpen. ‘Al 20 jaar nodigt Bolloré me uit en al 20 jaar weiger ik. Bolloré heeft geen enkele relatie met de Franse staat». Bolloré zelf gaf in een reactie te kennen dat hij «vereerd» was met het bezoek van Sarkozy. Hij plaatste het bezoek in een lange traditie, zoals toen de familie Bolloré in de jaren veertig Léon Blum (sic) een paar weken onderdak bood in een luxe buitenhuis nadat deze uit handen van Duitsers was bevrijd.