1. FRIES MUSEUM CAFÉ Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden Di t/m zo 11.00-17.00 uur

Wie waarde hecht aan een diverse en fantasierijke menukaart moet niet bij het Fries Museum in Leeuwarden zijn. Deze biedt slechts keuze uit twee gerechten – of we moeten een gevulde koek ook een gerecht noemen – te weten appelgebak (uit de diepvries) en tosti (zo te proeven uit plastic). Daar werden we niet warm van. Het gebak (€ 1,60) was klef; de tosti (€ 1,50) hard – en waarom zo zuinig met die ketchup? Biedt het restaurant enige compensatie in de vorm van een prachtig uitzicht of een oogverblindend interieur? Nauwelijks. Toegegeven, de tuin, bij warm weer toegankelijk, is charmant (idee: maak hier een terras van) en de restaurantkat aanhankelijk. Maar het interieur met zijn snoephoek, truttige tafeltjes en leestafel met Leeuwarder buurtkrant zijn om te huilen zo karig. De weinige extra’s in deze voormalige kanselarij zijn een promotiefilmpje en een maquette voor het nieuwe Fries Museum dat straks op het marktplein zal verrijzen. In 2011 openen de deuren – hopelijk met een beter restaurant. (SK)

AMBIANCE: 5
BEDIENING: 6
ETEN: 3
KOFFIE: 5
BIJZONDERHEDEN: MUSEUMKAT

EINDOORDEEL: 5

…………………………………………………………………………………………………………

  1. TJAARDA Museum Belvedère, Oranje Nassaulaan 12, Oranjewoud Di t/m zo 11.00-17.00 uur

Het restaurant van Museum Belvedère aan de rand van de bossen van Oranjewoud heeft het mooiste uitzicht van alle Nederlandse museumrestaurants. Zittend op het terras kijk je uit over een statig landgoed en zie je in de verte huize Oranjewoud. Het interieur leidt nauwelijks af van deze idyllische omgeving: een zwart-houten vloer met sobere, glimmende tafels, in de hoek een witte piano. De bediening is vriendelijk, zij het een tikkeltje klunzig. Bovendien staat ze de gasten in het Fries te woord, ook wanneer die gasten het Fries niet beheersen en terugpraten in het Nederlands.
Thom Mercuur, oprichter van het museum en tot voor kort directeur, had ooit zijn eigen visrestaurant (hij stopte omdat ‘iedere avond handjes geven’ niets voor hem was) en serveert voor vrienden en kennissen nog regelmatig zijn gerookte paling. De vraag is dus: zien we hier iets van terug? Helaas: bij Belvedère geen paling op het menu. Wel tomatensoep (€ 4,25; goed gevuld, doch flauw), appelgebak (€ 2,20; mooi gebakken, fris van smaak), en broodjes met mozzarella en pesto (€ 4,75; krokant broodje, zachte mozzarella, iets te veel pesto). De cappuccino (€ 2,10), baldadig besteld ná de maaltijd, doorstond de klassieke lepeltje-op-het-schuim-test niet. Na één spannende seconde week het schuim en zakte het lepeltje onverbiddelijk naar de bodem. Beter kloppen dus, de volgende keer. (SK)

AMBIANCE: 9
BEDIENING: 6
ETEN: 7
KOFFIE: 7
BIJZONDERHEDEN: UITZICHT

EINDOORDEEL: 8

…………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………

  1. GRONINGER MUSEUM CAFÉ Groninger Museum, Museumeiland 1, Groningen Di t/m zo 9.30-18.00 uur Als Italiaans restaurant: di t/m za 18.00-23.00 uur Los van het museum te bezoeken

Het Groninger Museum heeft altijd voorop gelopen (en loopt nog steeds voorop) in de ontwikkeling van het museumrestaurant. Het was een van de eerste musea die besloot meer te serveren dan een kopje koffie met een gevulde koek. Het resultaat is een succesvolle restauratie, die ’s avonds transformeert in een Italiaans restaurant met live muziek. De bediening – gekleed in kekke giletjes met rood vlinderstrikje – is vriendelijk, het publiek gemêleerd: studenten, toeristen, maar ook een luidruchtig amateurvoetbalelftal.
De aankleding is young-urban-cultivated-gay-chique, dat wil zeggen: tafeltjes en stoeltjes van Phillipe Starck; bestek van Alessi en gerechten die eruit zien alsof ze zo in het museum tentoongesteld kunnen worden. Het assortiment sluit aan bij de vormgeving van het gebouw: panini’s met Fontina Vera d’Aosta-kaas en huisgemaakte kirsch-marsepeintaartjes. Anker in deze storm van culinair geweld is de trouwe Van Dobben-kroket, ‘speciaal voor de jongste gasten’. Om niet voor culinair filistijn door te gaan, wijken we uit naar de zalmrolletjes (€ 5,70) en de salade van de chef (€ 8,90). Erg smakelijk, maar geen substituut voor een krokante krokettenkorst. (SK & CT)

AMBIANCE: 8
BEDIENING: 8
ETEN: 9
KOFFIE: 8
BIJZONDERHEDEN: ’S AVONDS EEN ITALIAANS RESTAURANT MET LIVE KLASSIEKE PIANOMUZIEK

EINDOORDEEL: 8,5

…………………………………………………………………………………………………………

  1. CAFÉ DE KRUL Drents Museum, Brink 1, Assen Di t/m zo 10.00-16.45 uur

Café De Krul in het Drents Museum in Assen heeft het uiterlijk van een ouderwetse art-nouveausalon: hoge ramen, schemerlampen, een glimmend eikenhouten tapkast en aan het plafond een kroonluchter. Het is druk in De Krul; veel echtparen van middelbare leeftijd, een enkel jong stel met baby – salon én terras zijn tot de laatste stoel bezet.
In verband met het pas gearriveerde terracotta leger uit China verkeert men hier in Oosterse sferen: de serveersters lopen rond in Chinese truitjes met opstaande kraag. Op de menukaart: Chinese soep met soepstengel, loempia en Hai Fong met nasi. We bestellen Chinese soep (€ 3,50) en loempia (€ 3,50). De kwaliteit is wisselvallig. De loempia is krokant en droog (geen druipend vet langs de randen!), maar dat wordt verpest door de vulling die afkomstig lijkt uit de voorverpakte groenteschappen van de Albert Heijn. De aspergesoep (typisch Chinees?) wordt geserveerd in een Chinees kommetje en is uitstekend: romig en gevuld met grote stukken asperge. De bediening van De Krul is grillig. Bij het serveren van de soep valt het broodje van het bord en rolt naar de andere kant van de restauratie. Terwijl de serveerster de vloer afspeurt, vraagt een heer op leeftijd waar zijn cappuccino blijft. Het is het startschot voor de andere museumbezoekers om over het uitblijven van hun bestelling te gaan klagen. ‘Het is druk mensen’, bijt de serveerster de dorstige senioren toe, om daar tegen ons aan toe te voegen: ‘Sorry hoor, maar ik heb vannacht heel slecht geslapen.’ (SK)

AMBIANCE: 8
BEDIENING: 5
ETEN: 6
KOFFIE: 5
BIJZONDERHEDEN: BEDIENING IN OOSTERSE OUTFIT

EINDOORDEEL: 6,5
…………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………

  1. CAFÉ-RESTAURANT MONSIEUR JACQUES Kröller-Müller Museum, Houtkampweg 10a, Otterlo Di t/m zo 10.00-16.30 uur

Het terras van Monsieur Jacques is een mooie plek. Turend naar het bos rondom het museum vergeet je al snel dat de cappuccino (€ 2,10) ietwat waterig is. De consumpties halen we bij het buffet met uiterst behulpzame bediening. Vanaf het terras kijk je uit over een prieeltje midden in het bos, waardoor je het idee krijgt naar een schilderij van Casper David Friedrich te kijken. Het broodje beenham (€ 4,90) bevat grote dikke plakken warme ham; het broodje kipkerriesalade (€ 4,30) lijkt niet huisgemaakt, maar is goed. De cheesecake van passievrucht (€ 2,90) smaakt naar een Solero-ijsje. Vogeltjes van divers pluimage hippen over het terras heen en weer. Een roodborstje gaat zitten tussen het Morandi peper-en-zoutstel. Gerbrand Bakker zou er een prachtige column over kunnen schrijven. (AT)

AMBIANCE: 9
BEDIENING: 7
ETEN: 7
KOFFIE: 7
BIJZONDERHEDEN: NATURVERBUNDENHEIT OP HET TERRAS

EINDOORDEEL: 7

…………………………………………………………………………………………………………

  1. MUSEUMCAFÉ CATHARIJNECONVENT Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht Di t/m vrij 10.00-11.00 uur Za, zo en feestdagen 11.00-17.00 uur Los van het museum te bezoeken

Het grote pluspunt van het café in Museum Catharijneconvent is het uitzicht op het middeleeuwse kloostergebouw. Verder valt er niet veel kraak of smaak te ontdekken in deze kale, stille ruimte, die ondanks het verzorgde meubilair nog de meeste associaties oproept met een bejaardentehuis. De bediening – man alleen – is aardig en behulpzaam, maar ook een beetje troostwekkend. Het valt ook niet mee: bijna alles wat hij serveert zit in plastic, en het smaakt ook als zodanig. Het pistoletje ham (€ 3,25) gaat nog wel, maar die met kaas (€ 3,25) is ronduit vies. Kleffe zweetpartij. De tomatensoep (€ 3,-) smaakt naar vroeger: veilig, lekker en heel zout. Vanwaar dan toch die lading geraspte kaas? Misschien dat voor toeristen eten in deze restauratie wel een culinair avontuur is: typical Dutch 70’s fare, inclusief het maniakale accent op brie. Het luxebroodje is met sla en brie. De salade van de dag is met brie. De fabrieksmatigheid van de appeltaart (€ 2,50) laat zich kennen door zijn temperatuur: net uit de koeling. Maar eenmaal in de sfeer van vroeger – lange zondagmiddagen bij opa en oma op bezoek – en met de behulpzame bediening in het zicht, laat die zich tóch smaken. (MP)

AMBIANCE: 7
BEDIENING: 7
ETEN: 4
KOFFIE: 8
BIJZONDERHEDEN: BRIE!

EINDOORDEEL: 6,5

…………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………

  1. MUSEUMCAFÉ BR Centraal Museum Utrecht, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht Di t/m zo 11.00-17.00 uur Los van het museum te bezoeken

‘Leuk, zo’n vleugel vol Rietveldmeubels waar je niet op mag zitten’, schreef dichter en toenmalig huisfilosoof van het Centraal Museum Ingmar Heytze op 13 december 1999 in zijn museumdagboek. ‘Waarom niet één ruimte in de bovengalerij inrichten met replica’s die wél gebruikt mogen worden?’ Sinds twee jaar is dit wilde plan bewaarheid geworden en zitten we prinsheerlijk – voorzover Rietveldmeubilair dit toelaat – op de bekende Spartaanse stoelen, aan de dito tafel. Een gulle ruimte, strak en licht, glas rondom, met als slimme zet een lange leestafel in stijl, met meer en minder beduimelde tijdschriften en museumcatalogi. Er hangt een rustige, museale sfeer, die toch ook iets hips heeft. Dit dankzij de bediening, mooi en mysterieus, een kunstenares in spe wellicht die in de avonduren zomaar rockzangeres zou kunnen zijn. Natuurlijk nemen we de Rietveldlunch (€ 5,50), drie dikke sneden landbrood met divers beleg en een kleine salade. Wow! Lekker zeg: alles vers en smakelijk. Het doet het beste beloven voor de appeltaart (€ 3,-), maar helaas: koude fabriekshap. Duidelijk is dat hier alle aandacht op de hartige waar is gericht: de panini’s (€ 4,50) worden vers gemaakt, terwijl de muffins en de taarten in hun plastic staan te zweten. Zelfs het koekje (stroopwafeltje) bij de cappuccino (€ 2,-; geurig en lekker stevig schuim) is zo’n verpakt gevalletje. Mineure details voor een restauratie waarvan we ons zomaar kunnen voorstellen hier vaker een beetje te chillen. (MP)

AMBIANCE: 9
BEDIENING: 8
ETEN: 8
KOFFIE: 7
BIJZONDERHEDEN: GRASGROEN TOILET IN TORENKAMERTJE DAT JONKVROUWFANTASIEËN WAKKER MAAKT

EINDOORDEEL: 8

…………………………………………………………………………………………………………

8: RESTAURATIE SCHERINGA MUSEUM VOOR REALISME
Scheringa Museum voor Realisme, Spanbroekerweg 162, Spanbroek
Ma t/m zo 10.00-17.00 uur
Los van het museum te bezoeken

Het Scheringa Museum voor Realisme, gelegen in landelijk West-Friesland, gevestigd in een oude huishoudschool, biedt onderdak aan de tentoonstelling Holland zonder haast. Een serie foto’s uit de naoorlogse jaren met een hoog Polygoon-gehalte. Museumcafé en tentoonstelling sluiten perfect op elkaar aan. Het kleine zaaltje wordt gevuld door de klanken van Classic FM, vanuit een klein keukentje voorziet een kloeke West-Friezin haar gasten van witte sesambolletjes, belegd met ham, kaas, gezond of, als enige uitspatting, geitenkaas.
Speciale vermelding voor de lokale krentenmik: een gulle plak doorspekt met tientallen krentjes en bruine suiker, ter plekke besmeerd met roomboter (€ 1,25). Ook mee naar huis te nemen als geschenkdoos met vijf plakken. Het smaakt goddelijk. Ook het broodje kaas (€ 2,50) is in alle eenvoud goed, keurig geserveerd met zakje Gouda’s Glorie-mosterd. Slim: beter pretentieloos een broodje kaas beleggen dan je verslikken in allerlei huisgemaakts, overladen met rucola en taugé. Jammerlijke dissonant is de cappuccino (€ 1,75) uit een Douwe Egberts-automaat. Een nederige pot filterkoffie was lekkerder en passender geweest. (CT)

AMBIANCE: 8
BEDIENING: 9
ETEN: 8
KOFFIE: 5
BIJZONDERHEDEN: DAT ER GEEN BIJZONDERHEDEN ZIJN

EINDOORDEEL: 7.5

…………………………………………………………………………………………………………

9: MUSEUMCAFÉ JOODS HISTORISCH MUSEUM
Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam
Ma t/m zo 11.00-17.00 uur

Wie graag koosjer wil lunchen moet – het zal niet verbazen – bij het Joods Historisch Museum zijn. In de fel gekleurde eetzaal (eigeel, appeltjesgroen, fuchsia) wordt, naast de standaard broodjes kaas en tonijnsalade, traditionele joodse kost geserveerd. De vriendelijke serveerster brengt twee Jiddische evergreens: de gemberbolus (€ 2,70) en de gefilte fisj (€ 5,70). Tot onze verrassing is de luchtige gemberbolus warm gemaakt. Waarschuwing: alleen de echte gemberliefhebber waagt zich aan dit gebak. De bolus is gevuld met zoveel gember dat de smaakpapillen zeker een kwartier moeten bijkomen. Deze tijd kan worden besteed achter de ingebouwde computerterminals waarmee de collectie van het museum online bekeken kan worden.
Gefilte fisj is een stevige, gepocheerde koek van zoetwaterkarper. Het museumcafé serveert drie plakken met toast, citroen en mierikswortelsaus. De kok slaat een brug tussen de traditionele keuken en het moderne decor: naast de vis ligt een confetti van salade: blokjes paprika in verschillende kleuren, rode ui en groene ijsbergsla, overgoten met te zoete dressing. De vis is lekker, maar wel wat flauw. Hier kan de mierik redding bieden, maar in plaats van een scherpe kick te geven, smaakt het laf en zoet. Jammer. De cappuccino (€ 2,-) is degelijk, maar de verse jus d’orange (€ 2,50) bevat te veel pulp, alsof de serveerster het opvangbakje van de pers in het glas heeft gekieperd. (SK & CT)

AMBIANCE: 7 (VOOR DE LIEFHEBBER EEN 9)
BEDIENING: 8
ETEN: 6,5
KOFFIE: 8
BIJZONDERHEDEN: KOOSJER ETEN, COMPUTERTERMINALS

EINDOORDEEL: 7,5
…………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………

  1. RESTAURATIE VAN GOGH MUSEUM Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam Ma t/m zo 10.00-17.30 uur; vrijdag tot 21.30 uur (keuken tot 21.15 uur)

De gloriedagen van deze restauratie zijn voorbij. Het museum trekt vooral toeristen, en dat merk je. We treffen een afhaalbuffet, plakkerige borden, slootwaterkoffie en een snoephoek met Nutsen, Marsen en Magnums. Het eten is vliegveldvoedsel: niet zozeer slecht als wel smaakloos, het culinaire equivalent van muzak. Wij aten een broodje kroket (€ 1,25) dat krokant noch zacht was; dronken jus d’orange (€ 2,50) die oud noch vers was, en zaten op meubels die stoel noch martelwerktuig waren. Uitzondering was de salade met zalm (€ 4,95): die was niet smaakloos, maar gewoon vies. Een salade – en terwijl we dit zeggen kijken we vermanend over de glazen van ons deskundigenbrilletje – wordt niet chiquer van lepels huzarensalade, en een treurige radijs boven op de makreel is nooit ludiek. Daarbij: zalm komt tot zijn recht met zeezout of limoen, niet met een sappige augurk. Voor de bezoeker die het zelf allemaal wil meemaken en voor de zelfkwellers onder u tot slot een waarschuwing: de rugleuningen van de stoelen in dit restaurant zijn levensgevaarlijk. De bezoeker doet er goed aan een rugkussen van huis mee te nemen. (SK)

AMBIANCE: 4
BEDIENING: /
ETEN: 3
KOFFIE: 4
BIJZONDERHEDEN: RUGPIJN

EINDOORDEEL: 4

…………………………………………………………………………………………………………

11: FOAM CAFÉ
Foam, Keizersgracht 609, Amsterdam
Wo t/m zo 11.00-17.00 uur
Los van het museum te bezoeken

Het eerste dat opvalt is de sfeer. Relaxte jazzmuziek, mooi meubilair, prachtige affiches van Lee Miller en Paul Huf aan de wand. En dan die tijdschriftenhoek! De Volkskrant, NRC Handelsblad, maar ook meer vakgerichte titels als Domus, Fotografie en het Oostenrijkse Camera Austria – alle te lezen in een van de makkelijke design-leesstoelen.
De kaart doet recht aan dit prettige decor: Monin-limonade in vijftien smaken, verse salades, biologische sappen en zelfgebakken taarten. We proeven de pompoensoep: zalvend met een pittig samenspel van koriander, komijn en munt, geserveerd met een flinke snee geroosterd boerenbrood – heerlijk! Lof ook voor het broodje zalm: zacht, niet te zout, met een frisse toets door de huisgemaakte mayonaise en rettich. Alles wordt geserveerd op servies dat speelt met oud-Hollandse motieven. De appeltaart is een volmaakte afsluiting van onze lunch. Stevig gebak met friszoete appel en precies de juiste hoeveelheid kaneel. Het is een van de weinige museumrestaurants die een bezoek op zich waard zijn. Zonder twijfel de winnaar van de Grote Groene Museumrestaurant Test! (SK & CT)

AMBIANCE: 9
BEDIENING: 9
ETEN: 9
KOFFIE: 9
BIJZONDERHEDEN: TIJDSCHRIFTENHOEK

EINDOORDEEL: 9.5

…………………………………………………………………………………………………………

12: RESTAURATIE COBRA MUSEUM
Cobra Museum, Sandbergplein 1, Amstelveen
Di t/m vrij 10.00-17.00 uur; za en zo 10.00-17.00 uur

Het centrum van Amstelveen zie eruit als één groot filiaal van Blokker (Groene-lezers uit Amstelveen: wacht niet tot u bent afgekoeld, schrijf nu die boze brief), en de buitenkant van het Cobra Museum haalt waarschijnlijk nooit de handboeken van vooruitstrevende Nederlandse architectuur, maar wie zijn vooroordelen aan de kant zet, en het museum ook daadwerkelijk weet te vinden, wordt niet teleurgesteld. Dat komt door de lichte zalen en de interessante tentoonstelling over homoseksualiteit en gender in de kunsten, maar ook door een prima museumrestauratie. Op de menukaart geen flauwe woordspelingen over Karel Appeltaart of Hugo Saus, wel wortelcake (€ 2,50; uit de fabriek), kokosnoot-mangoshake (€ 3,50) en broodjes chorizo (€ 4,50). Zeer aanbevelenswaardig allemaal. Vergeet op weg naar buiten vooral niet de fantastische verzameling ansichtkaarten in de museumwinkel te bekijken. (SK)

AMBIANCE: 7
BEDIENING: 7
ETEN: 8
KOFFIE: 7
BIJZONDERHEDEN: UITZICHT OP DE BILLEN VAN HOMO DAVID OP HET SANDBERGPLEIN

EINDOORDEEL: 7

…………………………………………………………………………………………………………

13: GRAND CAFÉ
Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag
Di t/m zo 11.00-16.30 uur

Het Grand Café van het Gemeentemuseum verkoopt voorverpakte luxebroodjes, en Dudok-appeltaart (€ 3,-), een fenomeen dat geen uitleg behoeft. We drinken de kwintessens van de cappuccino (€ 2,-): de perfecte verhouding schuim, melk, koffie. In de hippe stoeltjes van Richard Hutten is het heerlijk mijmeren over de negentiende eeuw: de sfeer is couperiaans, de geest van de gebroeders Maris nooit ver weg. Genoeglijk? Zeker. Maar – eerlijk is eerlijk – ook een beetje oubollig. Minpunt is het ontbreken van bediening. Waar is de ober met zwarte strik en gepommadeerd haar, die vraagt: is het u wel bekomen, m’nheer? Nu moet je het eten zelf halen, en dat geeft toch een beetje een schoolkantinegevoel. (AT)

AMBIANCE: 8
BEDIENING: /
ETEN: 7
KOFFIE: 8
BIJZONDERHEDEN: À LA RECHERCHE DU TEMPS PERDU

EINDOORDEEL: 7

…………………………………………………………………………………………………………

14: KUNSTHAL CAFÉ
Kunsthal, Westzeedijk 343, Rotterdam
Di t/m zo 10.00-17.00 uur
Los van het museum te bezoeken

Het café van de Rotterdamse Kunsthal is een museum op zich. Het gebouw is ontworpen door Rem Koolhaas, het interieur door Evelyne Merkx en de stoelen door Maarten van Severen. We hebben uitzicht op reusachtige bronzen konijnen van Tom Claassen, een neonsculptuur van Günther Förg en een vilten wand van Claudy Jongstra. Aan de overkant van het museumcafé ligt het Natuurhistorisch Museum, daar kunt u het skelet van Blijdorp-olifant Ramon zien, een Rotterdams natuurhistorisch topstuk.
Het Kunsthal Café doet industrieel aan: veel glas en beton verwarmd door de tinten bruin en oranje. Begeleid door hippe R&B-muziek nemen studenten vakkundig en vriendelijk de bestellingen op. Het assortiment is voorbeeldig: broodjes, soepen, salades, warme gerechten, verschillende taarten van het Vlaamsch Broodhuys. De cappuccino (€ 2,-) is een belofte: het café won vorig jaar de Ketelbinkie Koffieaward en zou dus de beste koffie in Rotterdam moeten serveren. Dat valt tegen: de cappuccino is een te hete, slappe bak met dun schuim en een ongevraagde dikke dot cacao. Bovendien drinkt de reusachtige oranje kop onhandig. Beter is de huisgemaakt tonijnsalade (€ 6,10): grote stukken sappige tonijn die voor de verandering niet met veel mayonaise tot mousse zijn gedraaid. Wel mist er een klein zuurtje, een kappertje of een schijfje citroen. De salade ligt op wat de Engelsen een doorstep sandwich noemen: een snee brood van bijna drie centimeter dik. Het geheel is mooi opgemaakt, al hadden de plakjes ei met grijze rand achterwege mogen blijven. (CT)

AMBIANCE: 9
BEDIENING: 8
ETEN: 8
KOFFIE: 6
BIJZONDERHEDEN: KUNST IN HET CAFÉ

EINDOORDEEL: 8,5

…………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………

15: RESTAURANT BOIJMANS VAN BEUNINGEN
Museum Boijmans van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam
Di t/m zo 11.00-17.00 uur

De Ketelbinkie Koffieaward voor het Kunsthal Café (zie hierboven) komt eigenlijk toe aan het restaurant van Museum Boijmans van Beuningen. Het is de beste museumcappuccino (€ 2,-) van deze test: weelderig schuim, een pittige koffiesmaak, en zonder die vermaledijde cacao. Helaas is de koffie niet representatief voor de rest van het menu in dit selfservice-restaurant. De perentaart (€ 3,-) heeft een dikke laag zoet spijs die de perensmaak volledig platslaat. De stokbroodjes liggen in een papiertje te wachten op een gast, en zijn daardoor oud geworden. De tonijnsalade heeft weinig smaak en is oranje gekleurd, wat duidt op een overmaat aan ketchup. Allemaal niet echt slecht, maar ook niet uitnodigend. Tip: drink koffie bij het Boijmans, steek de tuin door en eet een broodje bij de Kunsthal.
De ruimte zelf is wat onhandig ingericht. Veel organische vormen die botsen met de strakke contouren van het paviljoen uit 1925. Eenmaal buiten ruiken we de geur van gebraden vlees en rozemarijn. Het zal toch niet zo zijn dan het personeel beter te eten krijgt dan de museumbezoekers?
Bijzonder zijn de toiletten, ontworpen door Joep van Lieshout: hokken van groen polyester, volgens de kunstenaar zelf vormgegeven als een piemel. Die Joep toch. (CT)

AMBIANCE: 5
BEDIENING: /
ETEN: 6
KOFFIE: 9
BIJZONDERHEDEN: UITMUNTENDE CAPPUCCINO

EINDOORDEEL: 6

…………………………………………………………………………………………………………

16: FLAVOURS
Van Abbemuseum, Stratumsedijk 2, Eindhoven
Di t/m zo 11.00-18.00 uur, do 11.00-21.00 uur
Los van het museum te bezoeken

Flavours is een museumrestaurant met ambitie. Op de kaart onder andere rundertartaar met ‘ganzelever’ (sic!), gamba’s en kalfszwezerik. Wij kiezen voor huisgemaakte koude schotel met speenvarken ‘koteleten’ (sic!) en een tosti met zalm, mozzarella en pesto. Smaak en opmaak stellen niet teleur. De drie quenelles koude schotel (voor lezers boven de rivieren: denk aan huzarensalade) zijn riant gevuld en niet te fijn. Het geeft de salade een mooie beet. De twee koteletjes zijn sappig, maar smaken geblakerd. Is de grillplaat soms niet goed schoongemaakt? Het eten van Flavours ontstijgt de gemiddelde museumrestauratiekost, maar de service blijft achter. We vragen om cappuccino, maar de melk is op. We vragen om een glas kraanwater (het is 27 graden Celsius), maar de bediening verklaart dat het schenken van kraanwater ‘geen beleid is’ tenzij we een paar glazen wijn drinken. Daar we nuchter willen blijven, kunnen wij ons dit privilege niet verwerven, en zijn we genoodzaakt een glas bronwater (€ 2,-) te bestellen. (CT)

AMBIANCE: 8
BEDIENING: 4
ETEN: 8
KOFFIE: 7
BIJZONDERHEDEN: HOOG CULINAIR GEHALTE

EINDOORDEEL: 7

…………………………………………………………………………………………………………

17: IPANEMA
Bonnefanten Museum (Maaszijde), Avenue Ceramique 250, Maastricht
Di t/m zo 10.30-17.30 uur
Los van het museum te bezoeken

Ipanema kondigt zijn specialiteiten aan met een vrolijk krijtbord buiten op het terras. Hiertoe rekenen ze, naast vlaaien en huisgemaakte soepen, ook ‘lieve mensen’. Tijdens ons bezoek hebben deze waarschijnlijk vrijaf; zelden werden we zo onverschillig bediend. Apathisch komt de serveerster aangesloft, om zwijgend aan ons tafeltje te blijven staan. Halverwege de bestelling draait ze zich om, waardoor we haar terug moeten roepen om een punt abrikozenvlaai (€ 3,25), broodje oude Reypenaer-kaas (€ 4,90) en cappuccino (€ 2,-) te kunnen bemachtigen. Het eten compenseert. De cappuccino is erg goed: juiste temperatuur en stevige koffiesmaak. Helaas wel weer een wolk cacao die het mooie witte schuim bezoedelt. Voor de laatste maal, horeca van Nederland: vráág of uw gasten cacao op hun cappuccino blieven of, beter nog, laat dit gebruik voorgoed achterwege. Het broodje Reypenaer is smaakvol: een vers gebakken kaiserbroodje met drie forse plakken kaas en komkommer aangemaakt met goede huisgemaakte mayonaise. Serveer het met een glimlach en Ipanema kan zich meten met de top. (CT)

AMBIANCE: 8
BEDIENING: 4
ETEN: 8
KOFFIE: 8
BIJZONDERHEDEN: DE GROENE AMSTERDAMMER OP DE LEESTAFEL

EINDOORDEEL: 7,5

Met dank aan Greta Le Blansch, Jim Haakman, Julia Berendsen, Astrid Kuiper, Nynke Dicke, Peter Dicke, Auke Hulst en Marlon Ruwette