Ki heeft een lieve mama en papa. Ze is zelf ook een lief meisje. Maar nu opeens is ze ongehoorzaam. In haar blauwe berenpak kijkt ze naar de televisie waar twee samoerai in ritueel gevecht zijn. Zelf is ze ook half Japans. Papa roept dat ze handen moet wassen en aan tafel moet komen. Ze verdomt het. Als ze dan eindelijk komt pakt ze de karaf en schenkt onbeheerst water in al volle glazen. Ze moet wel heel boos zijn. Zo boos dat ze naar haar kamer gaat en onder haar bed gaat liggen. Tot papa komt die op haar bed gaat zitten (dat akelig doorzakt want papa is fors) en een liedje voor haar zingt waarbij hij op haar gitaartje speelt. En die zegt dat mama en hij Iwa ook vreselijk missen. Iwa blijkt Ki’s grotere zus die dood is.

Ki is een korte film voor kinderen van acht tot twaalf over rouwverwerking. Onderdeel van de derde reeks van ‘Nu of nooit’ waarin Mediafonds, Z@pp en omroepen ‘cultureel divers drama’ maken met en over kinderen met uiteenlopende roots. In Ki’s fantasie of droom komt Iwa terug, net als de samoerai, en krijgt ze de kans om te leren loslaten. Als het een vreemd verhaal is, dan toch niet vreemder dan dat van de man die ten derde dage uit het graf herrees. Loodzwaar? Eigenlijk niet. Bloedmooi gemaakt, deze KRO-NCRV-productie van regisseur Meikeminne Clinckspoor en scenarist Floor Paul – dat wel. Zoals ‘Nu of nooit’ altijd kinderen eindeloos veel serieuzer neemt dan gebeurt in de overwegend Amerikaanse bagger die over de kleintjes op commerciële zenders wordt uitgestort. Met recht publieke televisie. Ki is de enige van de nieuwe reeks die ik zag en hij wordt als laatste uitgezonden: vrijdag 1 januari. Vanavond is Dede (KRO-NCRV) te zien, over Merel die ontdekt dat ze een Turkse opa heeft. En morgen Zevenbergen (VPRO) over eeneiige tweelingen die verkering krijgen met één buurmeisje, tot afschuw van de buitenwereld. Steeds NPO 3, 17.45 uur.

De andere drie films van rond twintig minuten zijn al eerder te zien geweest. Rijk(KRO-NCRV) over jongens die een smak geld vinden en het prompt uitgeven: Eerste Kerstdag. Koningsdag (NTR) over Younes die van zijn vader auto-onderdelen moet verkopen op de Vrijmarkt in het Vondelpark: maandag 28 december. One Happy Day (EO) over Auke die zijn vriendinnetje voor uitzetting wil behoeden: dinsdag 29 december.

Verantwoord ouderschap betekent ook met liefdevolle drang naar goede programma’s leiden.