Televisie is doorgeefluik van kunst (mis vooral niet NTR’s december=operamaand met onder meer een prachtige Rosenkavalier van Richard Strauss waarin fraai debuterende understudy Karin Strobos); televisie maakt programma’s óver kunst (mis niet Paul Cohens Janine, documentaire als kunstwerk op zich); en televisie produceert een eigen kunstzinnig genre: drama. Door professionaliteit van scenario, regie en spel zijn er regelmatig producties die vermaak én lering bieden en zowel iets melden over condition humaine als over tijdgeest. Zelden Olympus, vaker heuvellandschap maar dat kan heel aangenaam zijn.
Deze vooruitblik is een gok want beelden zag ik alleen van Overspel, lange serie van de Vara. Scenario Frank Ketelaar, die ook afleveringen regisseerde, net als Dana Nechusthan en Arno Dierickx. De titel dekt de lading dankzij overspelige Sylvia Hoeks en Fedja van Huêt. En dat in spannende setting: de vastgoedwereld inclusief Yab Yum, zoals bekend dankzij klokkenluiders; dubieuze advocatuur; een al te menselijk Openbaar Ministerie; de half kunstzinnige wereld van trendy fotografie. Armlastigheid komt niet voor, al dreigt faillissement van een chique restaurant; huis, kleding en uiterlijk heeft ieder tiptop voor elkaar. Dat geldt minder voor het morele en emotionele interieur - anders was er geen drama. Soms kiert de tekentafel erdoorheen, soms is het acteren iets te nadrukkelijk, maar het is well-made en noodt tot kijken; ook omdat er in personages soms heuse mensen schuilen en het altijd een genoegen is Bert Luppes en Kees Prins te zien.
Nieuwsgierig maakt ook Lijn 32, achtdelige coproductie van KRO en NCRV (nieuwe samenwerking). Wie stapten er in de bus voordat die voor het gerechtsgebouw explodeert waar een rechtse politicus getuigt in de zaak van een Antilliaanse vrouw? Zeven verhaallijnen na en door elkaar, geschreven door Marnie Blok, Karen van Holst Pellekaan en Maarten Lebens. Dat het Mediafonds subsidieerde geeft indicatie van kwaliteit. Met onder anderen Marcel Musters, Peter Blok, Annemarie Prins, Eric van der Donk, Porgy Franssen. Wie de curieuze obsessie van veel omroepen voor het koningshuis deelt, onder aanvoering van de VPRO, wordt weer bediend in Beatrix, Oranje onder vuur (januari 2012) van het koppel Tomas Ross-Pim van Hoeve dat ook Majesteits vader sensationeel portretteerde in Schavuit van Oranje. Met weer een topcast. Oók VPRO: Het Gordijnpaleis van Ollie Hartmoed, familieserie van gelauwerd scenarist Robert Alberdingk Thijm en regisseur Norbert ter Hall. Over voor kinderen verwarrend ‘modern leven’ waarin meerdere stiefouders, extra oma’s en opa’s en volop stief- en adoptiebroertjes en -zusjes rondlopen. En dat tableau geparachuteerd in Seraing, habitat van de gebroeders Dardenne!? Overgrootvader wil voor zijn honderdste de samengestelde grootfamilie bijeen: gaat dat kleine Ollie lukken? Voor het antwoord moeten we wachten tot zaterdag 17 december, 19 uur in Villa Achterwerk en de drie weken daarna.

Overspel, vanaf 8 september bij de Vara. Lijn 32, vanaf 20 november bij KRO en NCRV