Moskou - Heel Zuid-Europa is in financiële nood en het eind is nog lang niet in zicht. Heel Zuid-Europa? Nee, Cyprus (in de euro sinds 2008) maakt zich geen zorgen. Het wendde zich tot de Russen voor financiële hulp. Rusland mag een arm land lijken wanneer je naar de straten of de scholen kijkt of naar de manier waarop mensen vijfhonderd kilometer buiten Moskou wonen. Maar de staat verdient enorme bedragen met olie en gas en houdt een van de grootste voorraden buitenlandse valuta ter wereld aan.
En met Cyprus hebben de Russen wel iets. Natuurlijk omdat de eilandbewoners overwegend het orthodoxe geloof aanhangen, net zoals de Russen. Maar je kunt er ook aardig het toch al tamelijk lage Russische belastingtarief ontduiken door op een postbusadres de administratie van je bedrijf te vestigen. Zo blijkt het kleine Cyprus door alle postbusconstructies een van de grootste directe investeerders in Rusland. (Nederland, ook niet gestikt in de eerste belastingtruc, is overigens nog net wat aantrekkelijker voor rijke Russen en is daardoor nagenoeg de grootste buitenlandse directe investeerder in Rusland.)
Of je kunt op Cyprus een leuk huis kopen voor weinig geld, bijvoorbeeld van al die Engelsen die het zich door de kredietcrisis thuis niet meer kunnen veroorloven. Of je kunt er een verblijfsvergunning regelen wanneer je er al een postbusbedrijf en een huis hebt. Zodat wanneer Cyprus binnenkort meedoet aan het Schengenverdrag van de Europese Unie je als Rus voortaan geen visum meer hoeft aan te vragen voor weekendjes Amsterdam, Parijs, Berlijn of Londen. Kennissen van me hebben er ook een flatje aan de kust, want ‘het is er altijd lekker weer’. Maar vaak zijn ze er niet. Daarvoor duren hun cruises op de Stille Oceaan te lang. In ieder geval vliegt Aeroflot zo'n beetje elk uur richting Lanarca, de hoofdstad van het Mediterrane eiland.
Dat de Russische regering Cyprus nu 2,5 miljard voorschiet, is al met al redelijk vanzelfsprekend. Het eiland maakt deel uit van de Russische economie. Griekenland is natuurlijk de bakermat van het orthodoxe geloof en daarmee cultureel gezien minstens zo belangrijk. Maar aan het leed van dat land of de rest van Europa hebben de Russen duidelijk minder boodschap, want één voet in de Europese Unie is genoeg.