Daarna zegt de grote leider iets over het grote verlies van de partij dat volgens hem toch ook weer niet zo’n groot verlies is, na de abominabele peilingen van de afgelopen weken. Een ander lid zegt opgelucht: “Op ChristenUnie en SP na hebben alle zittende partijen zetels verloren. Die drie van ons valt dan nog best mee.”
In Artis, waar de D66-getrouwen tijdens verkiezingsnacht bijeen zijn gekomen, is de stemming daarom niet eens zo slecht. Er wordt zelfs opvallend hard gejuicht na de bekendmaking dat D66 waarschijnlijk toch nog drie zetels in de wacht sleept. Een enkel verbaasd lid uit Amsterdam: “Er wordt hier hard gejuicht, terwijl de partij momenteel in een nek-aan-nek-race uitvecht met de partij van de Dieren.”

Het D66-lid Udo Kock, die in Washington woont maar voor de verkiezingen is overgekomen, verbaast zich enorm over de uitgelaten sfeer. “Zelfs al een partij volledig de grond in zakt zijn er altijd nog genoeg mensen te vinden die goed gemonterd komen netwerken. Voor wat, denk ik dan? Het lijkt wel of ze naar zilver zoeken op een ondergaand schip. Moet niet iemand ze vertellen dat ze in het verkeerde gebouw zijn?”

Wanneer ik dat uit armoede maar zelf doe, stuit ik op een jonge vrouw die gisteren lid is geworden. Uitgelaten zegt ze: “Het moest er eens van komen. Mijn ouders zijn CDA, ik eigenlijk een D66 -er.”

Van dit soort leden hoeft Pechtold het veld niet te ruimen, ondanks de halvering van zetels. Ook de aanwezige oude rotten morren niet. De gelederen snakken naar rust en de oppositie. De leiderschapsrace heeft de partij veel kwaad gedaan, zo luidt de consensus in Artis. Tegelijk lijkt die er nu voor te zorgen dat niemand opnieuw van leider wil wisselen. Dat doe je in de Nederlandse politiek tegenwoordig midden in de storm, niet na verkiezingen.