NET ZOALS een verhuizer op een doos met fragiele kostbaarheden een sticker ‘breekbaar’ plakt, verschijnen kriskras door Nederland rode stickers met de woorden ‘linkse hobby’. Ze zitten op objecten van kunst en cultuur, zoals standbeelden, aankondigingsaffiches voor een toneelstuk, een concert of een tentoonstelling, en op symbolen uit de welzijns- en milieuhoek, zoals op de achterkant van een invalidenwagentje, de gevel van een wereldwinkel of een eco-wc. Het initiatief van deze ludieke actie werd genomen door een groep hogeschoolstudenten die in afwachting van een rechts minderheidskabinet alvast wilden markeren wat er op de tocht staat.

Waar concreet het mes in gaat is inmiddels in grote lijnen bekend. Duidelijk is dat de bezuinigingen van achttien miljard getuigen van een ideologische rekenmachine. Symptomatisch daarvoor is het woord ‘hobby’. Geert Wilders zei reeds bij de presentatie van zijn verkiezingsprogramma: ‘Het kabinet moet fors gaan snijden in al die linkse hobby’s zoals de miljarden die worden uitgegeven aan de Europese Unie, ontwikkelingshulp, milieu- en kunstsubsidies, Vogelaarwijken, inburgering en ga zo maar door.’ Ongetwijfeld doelde hij met ‘ga zo maar door’ ook op de gevangenissen waar Marokkaanse recidivisten vakantie in een luxe hotel vieren, de asielzoekerscentra waar uitvreters in hun noden worden bijgestaan door de geitenwollen-sokken-industrie van hulpverleners en advocaten en op de gesubsidieerde integratiebranche en de islamitische zelfhulpzuil.

Hoe zit het verder met het ambitieuze voornemen om de linkse hobby’s naar de prullenbak te verwijzen? Hoewel nergens expliciet staat dat het daarom gaat, loopt het als een rode draad door alle posten heen dat de twee grote boosdoeners van de verweesde samenleving de overheid en de islam zijn. De speeltuin van hobbyisten en lobbyisten met een speciale knuffelhoek voor allochtonen wordt gesloten. Bij Werk en Sociale Zekerheid staat dat als gedrag en kleding de kansen op een baan beperken de bijstand wordt gekort of geweigerd. Lees: moslims die geen handen schudden of religieuze kleding dragen. Bij Onderwijs zullen kinderen met een taalachterstand met ‘drang en dwang’ naar de voorschoolse educatie worden gestuurd. Op zich goed, maar de intentie erachter past in een selectief plaatje.

Glashelder is de aanpak van immigratie, met de nadruk op niet-westerse migranten. De overheid gaat er helemaal aan geloven (ruim zes miljard euro), door een afslanking van het gehele bestuurlijke apparaat. En dan zijn er natuurlijk nog die andere speeltjes van de kosmopolieten in de Randstad. Aan kunst, cultuur en media wordt tweehonderd miljoen euro per jaar onttrokken op een jaarbudget van 750 miljoen. In het milieubeleid wil Nederland in Europa niet meer voorop lopen en subsidies aan milieuorganisaties worden afgeschaft.

Natuurlijk zal geen mens betwisten dat bezuinigen nodig is. Ook kun je niet zeggen dat het allemaal asociale maatregelen zijn. Maar de retoriek is gericht tegen migranten, kunstbobo’s en een inefficiënte en betuttelende overheid. Met name dit laatste trekt een enorme wissel op het gezag waar het kabinet het straks zelf van moet hebben voor de uitvoering van zijn plannen.

Nu zijn er wel degelijk expressies die smeken om een andere politieke koers. De morele superioriteit waarmee veel linkse politici en intellectuelen zich in het migratievraagstuk hebben opgesteld heeft net zo goed een eroderend effect op de samenleving gesorteerd. Hetzelfde geldt voor paternalistisch multicultureel beleid ter ‘verrijking’ van de samenleving, zonder de problemen te onderkennen. Neem de hard//hoofd-doek-actie van een groep acteurs en tv-persoonlijkheden, onder wie Halina Reijn en Arie Boomsma, om uit solidariteit met moslima’s een doek om het hoofd te knopen onder de aanbeveling ‘dat de verder uit elkaar groeiende samenleving vraagt om een gemene deler als bindmiddel. De doek is hiervoor bij uitstek geschikt: deze simpele lap stof is de beste vriend van de mens en vergezelt ons al eeuwenlang. Trouwer dan de hond, nuttiger dan het wiel en warmer dan het vuur.’ Zij vergeten dat het voor moslims juist niet alleen maar een lap stof is. Dit soort ludieke acties mogen meteen bij het vuilnis gezet, maar misschien moet op alles van waarde een verhuissticker worden geplakt. Pas op, breekbaar. Anders krijg je door deze politieke verhuizing een doos vol scherven, die in de hobbykamer gelijmd moeten worden.