Niet alleen Berlijn, Londen en New York zijn goed in gebouwen een tweede leven geven, ook in Nederland krijgen gebouwen na renovatie steeds vaker een nieuwe functie toebedeeld. In veel gevallen gaat het om het hergebruik van historisch en industrieel erfgoed. Een selectie van deze gebouwen wordt tijdens de Dag van de Architectuur geopend voor het publiek.

In Den Haag is bijvoorbeeld het ministerie van Financiën aan de Korte Voorhout opengesteld. Het originele gebouw dateert uit 1975. Door het gebruik van beton als voornaamste materiaal bezat het gebouw een zeer gesloten karakter. Het is recent gerenoveerd en heeft door de glazen toevoegingen een transparant uiterlijk gekregen. Helaas mogen bezoekers alleen in de hal kijken, terwijl het idee dat er bunkers onder in het ministerie zitten (stamt uit de Koude-Oorlogtijd) echt tot de verbeelding spreekt. Het zou kunnen dat deze tijdens de renovatie gesneuveld zijn. Vergeet niet uw paspoort mee te nemen, aldus de website


Een bijzonder gebouw in Amsterdam is Het Kraanspoor. Dit is gebouwd boven op een betonnen steiger van de NDSM (Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij) in Amsterdam-Noord. Eind jaren negentig was de gemeente Amsterdam voornemens om dit Kraanspoor te slopen. Architect Trude Hooykaas had haar zinnen echter op de steiger gezet en wilde haar nieuwe kantoor op het spoor optrekken. In 2007 is het gebouw opgeleverd en inmiddels zijn er verscheidene bedrijven gehuisvest.

De meeste gebouwen die in het weekend van 26 en 27 juni worden opgesteld, hebben een rijke historie. Het is zeer aan te raden om op de website van de Dag van de Architectuur uit te zoeken of er niet een gebouw van uw gading tussen zit.