‘Sarwar, een van de jongens uit de “sections”, de plek in Moria waar kinderen zonder ouders verblijven, kwam bij me langs. Er zijn daar slechts een paar begeleiders, in de nacht is er geen toezicht. Sarwar is een knappe jongen van zestien jaar oud, maar hij maakt de indruk dat hij jaren ouder is. Hij spreekt goed Engels en maakt met mij een praatje over waar ik vandaan kom. We praten over Nederland en de verschillen en overeenkomsten. We hebben een klik.

Hij vertelt dat hij slaapproblemen heeft. Hij vertelt over de sections waar ’s nachts iedereen lawaai maakt en van de ene ruimte naar de andere “overloopt”. Het doet mij denken aan onze schoolkampen, waar als de begeleiders sliepen, ik als kind ook van de ene tent naar de andere liep. Ik vraag verder over het slapen. Zonder dat ik er specifiek naar vraag, vertelt hij dat hij is gemarteld tijdens zijn reis en dat die herinnering soms naar boven komt.

Hij vertelt dat hij gisteren een afwijzing heeft gekregen voor zijn asielprocedure. Hij is hier zonder zijn ouders. Hij was met zijn neefjes, die het geluk hadden dat ze naar Duitsland zijn gebracht. Hij kwam daar niet voor in aanmerking. Hij zegt dat hij geen hoop heeft, bang dat hij voor altijd hier moet blijven. Na ons gesprek komt de begeleider naar mij toe. Ze zegt dat ze zich zorgen maakt, dat hij eerst graag voetbalde, sociaal was in de omgang met vrienden, maar sinds kort geen zin meer heeft om iets te doen, dat hij de hele dag op een stoel zit en voor zich uitkijkt. Dat hij, islamitisch, hier alcohol is gaan drinken. En dat hij zijn polsen wilde doorsnijden.

Ik lees over posttraumatische stressstoornis. Ik wist niet dat scheiding van familieleden een trauma kan zijn dat deze stoornis kan veroorzaken. Ik weet niet of daar ook rekening mee wordt gehouden als kinderen uit Moria getransporteerd worden.’


Dit is een fragment uit het dagboek van Floor Klungers, tropenarts in opleiding, vanuit het vluchtelingenkamp Moria. Haar volledige dagboek is hier te lezen. De naam Sarwar is gefingeerd.

Deze week heeft de 82ste gemeente zich aangesloten bij de Coalition of the Willing; ze staan klaar om kinderen zonder ouders uit Moria op te nemen. In nog eens 25 gemeenten bereiden raadsfracties een motie voor. Het kabinet weigert nog steeds. Lees meer er hier meer over.