Dertiende jaargang Telefilm, zes speelfilms door en voor omroepen gemaakt. Sommige eerst in de bioscoop te zien, zoals dit jaar Black Out van Arne Toonen en Doodslag van Pieter Kuijpers. Die laatste titel ter indicatie van het thema van dit jaar, misdaad. Primeur: van elke film is een versie voor 12+ gemaakt (maandags 20.25 uur) en een ongekuiste voor 16+ (zaterdags 22.25 uur). Dat kuisen slaat op geweld. Dus als vingers afgeknipt worden met een tuinschaar (er gaan sowieso veel vingers af in de reeks) krijgen de kids van de Frisfeest-leeftijd dat niet of maar een beetje te zien. Nou ja, die zijn toch te druk met daggeren.

Van de zes films zijn er drie bloedserieus heftig (veel geweld en lijken) en drie komisch heftig (nog meer geweld en lijken). Nou ja, komisch bedoeld. Dat ik om ‘serieus heftig’ soms wel moest lachen zullen de makers ook weer niet leuk vinden. Neem nummer drie, De overloper. Waar kende ik die mensen toch van? Van programma-aankondigingen voor Flikken Maastricht. Die Overloper blijkt niets meer dan een dubbelaflevering Flikken (eerder al uitgezonden!) en prompt wist ik weer waarom ik die tv-serie ooit vaarwel zei: matige scenario’s, houterig spel. Al zijn de bijrollen hier juist door ‘namen’ bezet, maar Halina Reijn en Hans Croiset maken deze ongeloofwaardige flauwekul geen klap beter. Overigens blijkt het Openbaar Ministerie even smerig als de boevenbendes. Maar de politiemensen Henk & Ingrid (Victor Reinier en Angela Schijf) blijven voor ons vechten – dat dan weer wel. Opperboef in deze film is Thom Hoffman en voor de liefhebber is het leuk een Telefilm-rangorde vast te stellen van ‘best geslaagde schurk’. Ik kies voor Jeroen Willems in Cop vs Killer (serieus), gevolgd door ex aequo Hans Kesting in Oom Henk (leuk) en het volledig ensemble van Black Out (leuker), want daar komt geen fatsoenlijk mens in voor. Willems is een adembenemend kille engerd, zo eng dat je er nerveus van gaat grinniken; Kesting switcht van toffe peer naar sadist en terug; en Black Out is dus vergeven van de mannelijke en vrouwelijke boeven en boefjes die elkaar proberen te naaien, de een nog sukkeliger dan de ander. Tarantino en de Coens zijn intensief bekeken en hoewel Toonen niet in de buurt komt valt te begrijpen waarom zijn film de bioscoop haalde.

De belangrijkste Telefilm van dit jaar is Doodslag van Pieter Kuijpers. Ambulance­broeder gaat door het lint als straattuig spoedhulp eist voor een lichtgewonde maat, waardoor de gecompliceerde bevalling waarheen ze op weg zijn dubbel dodelijk dreigt te eindigen. Hij geeft een jongen een dreun, de ambulance kan door en kraamvrouw en baby worden gered. Maar de klap blijkt dodelijk. Daarna gaat alles mis voor en met broeder Peer (Theo Maassen). De uitwerking is over the top, maar kom er eens om: een film die actueel is en ethische dilemma’s en tijdgeest aankaart zonder simpele oplossingen. Telefilm 2012 is niet sterk en heeft de extra pech dat bnn juist een tweede dramareeks Van God los startte. Over waar gebeurde moorden. Initiatief van dezelfde Pieter Kuijpers en dit seizoen onder artistieke leiding van David Lammers. Niet mijn genre, wel topdrama. Er wordt geweldig geacteerd door jonge acteurs (Kim Feenstra in Sex Tapes; Lottie Hellingman in Baby­shower). Zie Uitzendinggemist en nieuwe zondagse afleveringen.

Telefilm 2012. Maandags vanaf 16 april 12+-versie, 20.25 uur, Nederland 3. Zaterdags vanaf 21 april 16+-versie, 22.25 uur, Nederland 3. Hans Pos, Simon de Waal, Cop vs Killer (Avro); Ger Poppelaars, Laptop (EO); Pieter van Rijn, De overloper (Tros); Elbert van Strien, Oom Henk (VPRO); Pieter Kuijpers, Doodslag (Human); Arne Toonen, Black Out (VPRO). Van God los (BNN). Zondags Nederland 3, 20.20 uur