‘En we pleiten niet voor een dialoog. Nee, we willen concrete voorstellen, en snel.’

Het ‘ultimatum’ van Boulos aan de autoriteiten heeft zijn vruchten afgeworpen. De federale regering van president Dilma Rousseff en de gemeente van São Paulo kondigden afgelopen week een serie maatregelen aan om aan de eisen van de daklozenbeweging mtst te voldoen. Er worden bijvoorbeeld tweeduizend woningen gebouwd op het terrein van de ‘Cup van het Volk’.

Daar, op vier kilometer afstand van het stadion waar de openingswedstrijd van het WK werd gespeeld, hadden begin mei vijfduizend families hun tent of krotwoning opgezet. Cup van het Volk luidde de bijnaam van de bezetting. Ze was georganiseerd tegen de grondspeculatie in de arme wijk Itaquera in het oostelijk deel van São Paulo. Sinds de start van de bouw van het stadion in 2011 zijn de huizenprijzen er met vijftig procent gestegen. Veel mensen zijn daarop vertrokken naar goedkopere wijken, nog verder van het centrum van de stad.

Om zijn eisen voor sociale woningbouw extra kracht bij te zetten, verzamelde Boulos op 4 juni twaalfduizend aanhangers voor het stadion. ‘Het heeft geen zin om op tv te zeggen dat er politie en legertroepen ingezet gaan worden, want die zijn helemaal niets tegenover een georganiseerd volk. Wij hebben nu laten zien dat we de weg naar het stadion kennen. Tijdens de opening zullen er heel wat meer mensen in het rood buiten staan dan er in het geel en groen binnen zitten’, zo dreigde Boulos tegen president Rousseff.

Rousseff en de burgemeester van São Paulo namen het zekere voor het onzekere en beloofden nieuwe woningen voor de armsten. Dat was voldoende voor Boulos om een wapenstilstand uit te roepen voor het WK. De rode optocht naar het stadion werd afgeblazen.

Maar niet tot tevredenheid van iedereen. De zure columnist van weekblad Veja, Reinaldo Azevedo, verzuchtte dat Boulos met zijn ultimatum lak heeft aan de democratie: ‘Hij is een betweter, eigenaar van de goede zaak, beheerser van de bal.’ Dat is hij zeker.