Denys is hoogleraar psychiatrie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en afdelingshoofd psychiatrie van het Academisch Medisch Centrum. Zijn onderzoek richt zich op de psychopathologie en neurobiologie van de angst. ‘We lijken steeds slechter in staat onzekerheid te verdragen. Overal is toezicht nodig en als er iets misgaat, is de eerste vraag die wordt gesteld: wie is hiervoor verantwoordelijk?’, stelde hij in 2012 in De Groene. ‘Je zou het een collectieve dwangneurose kunnen noemen.’

Joost de Vries leidt de avond in en vervolgens presenteren Groene-redacteuren hun bijdrage aan de bundel De 19 boeken die ons boos maakten. Zo bespreekt Casper Thomas Le camp des saints van Jean Raspail; Margreet Fogteloo gaat in op Kriminologie in biosociaal perspectief van Wouter Buikhuisen, en Marja Pruis behandelt Mijn beter ik van Renate Rubinstein. Rutger van der Hoeven bestudeert American Psycho van Bret Easton Ellis en Aukje van Roessel laat haar gedachten gaan over Plateforme van Michel Houellebecq.

Groene-lezers kunnen op groene.nl/19boeken aangeven welke boeken hen daadwerkelijk boos maakten. Ze kunnen uit de geselecteerde werken kiezen en ook nieuwe boeken toevoegen. De resultaten van dit onderzoek maakt Xandra Schutte bekend op #De Groene Live.

De avond begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. Wel graag opgeven bij De Zwijger.