Vroeger staken Amerikanen de grens over om het ongeremd op een zuipen te zetten, later voor drugs in alle variëteiten. Maar de grootste attractie van Tijuana is niet langer wat eufemistisch het uitgaansleven wordt genoemd. De moderne dealers dragen doktersjassen: de Amerikanen komen massaal om naar de tandarts te gaan, een nieuwe heup te laten zetten, zich te laten opfrissen door de plastisch chirurg, of gewoon een tas vol pillen te kopen.

Tijuana is maar een kwartiertje van het centrum van San Diego, aan de overkant van de grens. Het medisch toerisme aan de Mexicaanse kant bloeit als nooit tevoren, dankzij de enorme prijsverschillen. Een miljoen Amerikanen komen elk jaar naar de staat Baja California voor een medische behandeling, omdat ze gemiddeld de helft goedkoper uit zijn dan thuis.

Onlangs is begonnen met de bouw van New City Medical Plaza, een torenflat van 26 verdiepingen die de modernste medische voorzieningen gaat herbergen. Vanuit zijn kamer kijkt de Amerikaanse patiënt uit over het centrum van San Diego, zelfs wanneer Trump er zijn muur heeft gebouwd, en hij heeft niet eens het gevoel dat hij in het ‘gevaarlijke Mexico’ is.

‘Amerikanen moeten veel hogere prijzen voor precies dezelfde medicijnen betalen dan onze Canadese buren, enkel en alleen omdat het Congres gekocht is door de farmaceutische industrie’, zei Bernie Sanders. Of de Mexicaanse buren, had hij kunnen toevoegen.

Alleen al in de drie hoofdstraten van Tijuana zijn vijftig apotheken, de meeste met Engelse namen als Meds for Less of Discount Pharmacy. Alle medicijnen, hier zonder recept verkrijgbaar, zijn tussen de dertig en zeventig procent goedkoper dan aan de andere kant van de grens. Populair zijn de spierontspanners, slaappillen, antidepressiva en, natuurlijk, viagra. Maar de absolute toppers zijn de zware pijnstillers.

Miljoenen Amerikanen zijn verslaafd aan deze opiaten. Velen stappen over op heroïne, anderen verruilen de peperdure Amerikaanse pillen voor de veel goedkopere Mexicaanse. Zonder gevaar is dit niet. Prince stierf in april aan een overdosis fentanyl, zo’n zware pijnstiller. Die wordt tegenwoordig op grote schaal gefabriceerd door de Mexicaanse drugskartels. Een koppenmaker bij een Mexicaanse krant stelde kort door de bocht: ‘Prince vermoord door Mexicaanse narco’s’.