Buenos Aires – ‘We zijn vandaag armer dan voor de primaries’, zei president Mauricio Macri enigszins gefrustreerd, nadat hij vorige week de voorverkiezingen met ruim vijftien procent verloor van de belangrijkste oppositiekandidaat. Het onverwachte resultaat leidde tot een heuse beurskrach. De nationale munt verloor in een paar uur achttien procent aan waarde tegenover de dollar. Maar dat is volgens Macri de schuld van de kiezer: ‘Ik zeg het al drieënhalf jaar (…) de wereld vertrouwt de oppositie niet. Dit krijg je daarvan.’
Alberto Fernández en zijn beoogd vicepresident Cristina Kirchner deden het uitstekend in de voorverkiezingen. Hun winst bezorgt investeerders echter kopzorgen. Zij herinneren zich de wanbetaling, valutacontroles en handelsbeperkingen van Kirchners eerdere regeringsperioden (2007-2015) maar al te goed.
Maar de Argentijnse middenklasse is de hyperinflatie van 1989 en de crisis van 2001 nog lang niet vergeten. En ook onder de ‘marktvriendelijke’ Macri halveerde hun koopkracht in dollars. Ze reageren dan ook direct op elke koersval. ‘De peso’s branden een gat in je broekzak’, zegt Mariano Bulacio (53). Al maanden zocht hij naar een nieuwe tv voor zijn moeder en hij greep nu zijn kans. Terwijl hij de winkel binnenliep, werd het prijskaartje al aangepast: vijftien procent duurder.
Sommige winkels bleven dan ook gesloten na de devaluatie, terwijl andere ondernemers prijskaartjes weghaalden. Bij elke aankoop wordt met de leverancier gebeld voor actuele prijzen.
‘Het stomste wat je kunt doen is afwachten met je peso’s’, zegt Bulacio. ‘Want terwijl de prijzen stijgen, word jij met de dag armer.’ Dat lijkt ook president Macri te begrijpen. Hij belooft daarom het minimumloon te verhogen en de belasting te verlagen. Maar zelfs zijn achterban twijfelt nu of dat voldoende is.
Pensionado Elena Desimone (67) zou over een paar weken haar kamer laten schilderen. Voor de zekerheid zette ze haar aow’tje om in dollars. ‘De offerte in peso’s geldt niet meer en alleen de dollar beschermt me tegen de onvermijdelijke prijsverhoging.’
Desimone is niet de enige die naar de dollar vlucht. Dankzij de zwakke peso is de Amerikaanse munt al decennia hét referentiepunt voor de Argentijnen. Zij haalden vorige week gezamenlijk achthonderd miljoen dollar weg bij hun banken. Voorlopig blijven die dollars onder het matras. Want pas op 27 oktober wordt duidelijk wie Argentinië gaat leiden. Tot die tijd regeert niet president Macri, maar de onzekerheid.