Aanleiding voor de teleurstelling is het voetbalschandaal dat Libanon in zijn greep heeft. Na een vernietigend rapport van de Libanese voetbalbond werden 24 spelers geschorst. De reden is dat de voetballers op grote schaal gokten op hun eigen wedstrijden, inclusief interlands. Twee spelers, Mahmoud el-Ali en Ramez ­Dayoub, sterren van het Libanese nationale team, werden geschorst voor het leven. De laatste wordt verantwoordelijk gehouden voor het verlies van het Libanese elftal afgelopen juni, toen enkele dubieuze passes van Dayoub leidden tot het winnende doelpunt voor tegenstander Qatar.

Fans zijn boos maar er is ook een klein beetje begrip voor de verleiding van het ‘verkopen’ van wedstrijden. ‘Voetbal in Libanon betaalt zo weinig, misschien vijfhonderd dollar in de maand’, zegt Younes, ‘sommige spelers krijgen helemaal niets.’ Er werden boetes tussen de vijfduizend en vijftienduizend dollar uitgedeeld voor het manipuleren van wedstrijden.

Het schandaal komt op een ongelukkig moment voor Libanon: nog nooit ging het zo goed met het elftal. Voor het eerst had het kleine land, dat op plaats 131 op de Fifa-ranglijst staat, de kans om zich te kwalificeren voor het wereldkampioenschap. Deze maand staan kwalificatiewedstrijden tegen Thailand en Oezbekistan op het programma, alsmede een vriendschappelijke wedstrijd tegen Bahrein.

Behalve het Libanese volk heeft het schandaal nog een slachtoffer: de Duitse coach Theo Bucker, die het elftal zo ver bracht. ‘Ik ben gebroken’, zegt Bucker. Hij zal deze week laten weten of hij nog verder kan met de ploeg die hem zo heeft laten zitten.

De voetbalbond heeft de zaak overgedragen aan Interpol, dat vorige maand aankondigde wereldwijd 380 wedstrijden te hebben gevonden waar met de resultaten was gesjoemeld.

Libanezen keren inmiddels weer terug naar hun oude teams. Bij gebrek aan een eigen equipe zijn Brazilië, Duitsland, Frankrijk en Spanje populaire opties hier, en vlaggen van deze landen sieren het land als er een EK of WK is. ‘Ik ben wel weer voor Spanje’, zegt Younes. ‘Maar ik had natuurlijk liever Libanon gesteund.’