Ze willen het toonbeeld van een sober leven zijn. Toch vliegen de kilo’s eraan en kost het sommigen steeds meer moeite een grote buik te verhullen in het wijde oranje gewaad.

Nieuw onderzoek toont aan dat 44 procent van de hoofdstedelijke monniken te dik is. Meer dan de helft heeft te veel cholesterol in het bloed. En een op de tien volgers van boeddha is diabetespatiënt. ‘Twee monniken van onze tempel zijn zo dik, dat ze om zes uur niet in staat zijn om aan de bedeltocht te beginnen’, klapt de 35-jarige monnik Arm uit de school. ‘Ze zijn maar iets ouder dan ik. De een voelt zich moe en ziek. De ander heeft last van zijn knieën. Dat heb ik in tempels buiten Bangkok nog nooit meegemaakt.’

In de provincies koken Thai nog traditioneel rijst, groente en vlees als dagelijkse offerande voor de monniken van hun dorps- of buurttempel. ‘Maar de drukke hoofdstedeling koopt steeds vaker in de winkel snel een voorverpakte maaltijd of iets uit de olie bij een eetkraampje. Dat eten zit vol zout, suiker en vet’, zegt Arm.

Volgens professor Jongjit die het gezondheidsprobleem onderzoekt, bedoelen de offerende Thai het goed. ‘Ze kopen vooral wat ze zelf lekker vinden. Op die manier eten monniken behalve groenten vooral gerechten als gebakken rijst, gefrituurd varkensvlees en curry met kokosnoot. Vaak met een flesje flink gesuikerde thee en wat typisch Thaise zoetigheden. En dat is op den duur funest.’

Kloosterlingen kunnen volgens de regels van boeddha niet zelf bepalen wat er op tafel komt. Ze zijn afhankelijk van wat ze krijgen. De hoogleraar stelt daarom voor de Thai via een postercampagne te bewegen gezonder eten te offeren. Ze vreest echter dat haar landgenoten niet snel zijn af te brengen van het principe dat lekker offeren meer geluk brengt dan gezond doneren.

Daarom moet ook het oranje leger zelf in actie komen. Dure diëten en dito sportscholen zijn taboe. Maar Jongjit roept de heren wel op nooit meer rijst te eten dan groenten. Ze moeten de suikerthee laten staan en alleen water drinken. Verder: het tempelterrein dagelijks vegen, al is het schoon. En vooral meer lopen dan die twee uur elke ochtend.