Hij was al jarenlang actief in het Des-Indesberaad, een vergadergroepje van PvdA'ers, D66'ers en VVD'ers.
Zij ‘had het nooit zo op het CDA’ en dacht navenant heel wat vriendelijker over de sociaal-democraten.
Een probleem in hun milieu is De Telegraaf. Die is nooit erg voor paars geweest. Krantenkoppen over ‘het paarse gevaar’ hebben in de VVD veel onrust veroorzaakt, geeft Dijkstal toe. Mevrouw Jorritsma wordt niet ‘geraakt’ door De Telegraaf; zij leest zelf trouwens de Volkskrant en het Algemeen Dagblad. Aan het eind van het gesprek balde Dijkstal het liberaal-activistische knuistje en sprak: ‘Wij gaan door met de strijd voor paars.’
En De Telegraaf ging door met de strijd tegen paars, zoals maandagmorgen bleek. ‘Rel in VVD’ kopte de krant, nu was gebleken dat al jarenlang een groepje VVD'ers (Dijkstal, Jorritsma, Linschoten, De Grave) tweemaandelijks met een groepje PvdA'ers (Melkert, Van Gelder, Kombrink) in Dijkstals woning te Wassenaar placht te discussieren over de vraag wat sociaal-democraten en liberalen bindt en scheidt.
Waar hadden wij dit bericht al eerder gelezen? In de Leeuwarder Courant van twee weken geleden. Met twee verschillen: van een ‘rel in VVD’ was nog geen sprake en ook de Telegraaf-omschrijving ‘de Bende van Wassenaar’ moest op dat moment nog worden geboren.
Het is een aardig nieuwsfeit en De Telegraaf heeft, vanuit haar optiek, groot gelijk dat zij zo'n drukte maakt over deze bendevorming. Ondertussen is het pure journalistieke windhandel. Men kan haast uittekenen hoe het allemaal in zijn werk is gegaan. De Telegraaf-redactie kreeg vertraagd dat knipsel uit de Leeuwarder Courant in handen, want de afstand tussen het Heitelan en de residentie is groter dan men denkt. De Telegraaf ging daarmee naar een bevriend - en dus niet erg op de socialisten gebrand - VVD-kamerlid, met de vraag of zoiets zomaar kan.
Tja, het kamerlid zou er in de VVD-fractievergadering zijn licht over opsteken. ‘Inderdaad, collega’, zal een van de bendeleden hebben gezegd, ‘misschien was het verstandiger geweest om…’
Het is de politieke humus waaruit zo'n bericht over een ‘rel in VVD’ pleegt op te schieten. Het kan nauwelijks een rel zijn geweest, want zowel de VVD-fractieleider als de VVD-voorzitter en de VVD-vice-fractievoorzitter (dat is trouwens diezelfde Dijkstal) wisten ervan.
De voorstanders van paars hoeven zichzelf niets wijs te maken: ook zo'n non-bericht over de vermeende conspiratieve activiteiten van de Bende van Wassenaar zal rond de liberale dorpspomp tot enig verontrust gemonkel hebben geleid. Zo zit de achterban van deze club nu eenmaal in elkaar.
Een echte rel is het alleen in de ogen van De Grootste Krant van Nederland, in wishfull thinking bijeen op de parlementsredactie te Den Haag, zich bezinnend hoe zij Bolkestein c.s. dit keer andermaal een kunstje konden flikken.