Athene – Een halve minuut voor tijd vloog het doelpunt binnen, de 1-0 in de voetbaltopper tussen paok en aek Athene, die de club uit Thessaloniki uitzicht op de titel bood, maar het bleek buitenspel. Op de tribune ontstak paok-voorzitter Ivan Savvidis in woede, hij liep het veld op, een pistool zichtbaar in de holster. ‘Jij bent er geweest!’ riep hij de scheidsrechter toe. Na afloop verzuchtte de Spaanse aek-coach: ‘Zoiets zie je alleen in Clint Eastwood-films.’ En in het Griekse voetbal. De regering legde maandag de competitie voor onbepaalde tijd stil – evenals in 2016, 2015, 2014… De lijst is lang, vol geweld en brandstichting.

De politie speurde naar de verdwenen Savvidis, maar de Grieks-Russische oligarch hoeft niet te vrezen; zijn soort ontspringt altijd de dans. Savvidis is een vertrouweling van Poetin en hij bezit half Thessaloniki – in de stad staat ivanaptiksi voor ‘welvaart dankzij Ivan’. Bovenal maakte hij Syriza het hof; de regering vergaf hem een miljoenenschuld voor tabaksmokkel en bij de nevelige privatisering van Thessaloniki’s haven doemde Savvidis op.

Bij alle vier de grote voetbalploegen vind je een oligarch aan het hoofd: Melissanidis bij aek, Alafouzos bij Panathinaïkos en Marinakis bij Olympiakos Piraeus. Vooral de kerfstok van Evangelos Marinakis is bekend. De reder, politicus en mediamagnaat zou in het geheim de neonazi’s van de Gouden Dageraad geld toesteken en werd gezien als kwade genius achter een scheepsvracht van tweeduizend kilo heroïne – bijna alle getuigen stierven een verdachte dood. Hij ging vrijuit.

Maar de rechtszaak over ‘fraude en afpersing’ in de voetballerij loopt nog. Volgens de aanklager leidt Marinakis een misdaadgroep om uitslagen te kopen en blies hij de bakkerij van een scheidsrechter op. Thanasis Yiachos, die een bekerfinale tussen Olympiakos en Asteras Tripolis floot, zei dat Marinakis in de rust – toen het 1-1 stond – zijn kleedkamer in kwam om hem ‘het beste’ te wensen. Het eindigde in 3-1 en Yiachos vergat een rode kaart en een strafschop te geven.

Sinds 1996 is Olympiakos negentien keer kampioen geworden, maar de ploeg speelt al tijden matig, verliest invloed en oppert zelfs om buitenlandse scheidsrechters in te vliegen. Het is een publiek geheim dat de ‘betere omkoper’ nu in Thessaloniki huist. Savvidis zei onlangs dat de baas van de voetbalbond ‘van ons’ is. Maar zondag waagde iemand het een doelpunt terecht af te keuren.