De bevriezing van de hoeksteen

De eerste lifestile baby staat op stapel, of liever gezegd: ligt in de vriezer. Dat meldt The Guardian deze week. De aanstaande moeder is een 32-jarige Londense bankier, omschreven als ‘ambitieus en carrièregericht’, de aanstaande vader een 34-jarige handelsbankier ‘met evenveel toewijding voor zijn werk’. Het gaat om hun zoontje of dochtertje, nu nog niet meer dan een bevruchte eicel die is ingevroren omdat een geboorte op dit moment niet zou stroken met het professionele leven van de ouders. De houdbaarheidsdatum van het embryo verloopt over tien jaar.

Tegen die tijd zullen de mogelijkheden voor koppels om kind en carrière te combineren wel verder verbeterd zijn. Een docente ethiek aan de universiteit van Cambridge voorziet ‘implicaties die in potentie even bevrijdend zullen zijn als destijds de pil’.
Stel je voor. Een doordeweeks avondje bij de Londeners thuis in 2011. Ma achter de computer en pa met z'n neus in een berg virtuele rekeningen. Aan zijn arm een jengelend kleutertje. 'Ach schat, stop jij onathan even voor een uurtje in de vriezer?’ In het weekend vervoert het stel zijn kind in de bijgeleverde koelbox. Eruit in de speeltuin, erin bij een museumbezoek, eruit aan het strand, erin tijdens een luxe diner in een vijfsterrenrestaurant. Met kostenbesparende neveneffecten wegens de overbodig geworden oppas en crêche. Als dat geen gat in de veelbelovende markt van de ambitieuze tweeverdieners is.