‘Behalve jaarlijkse aanwezigen als koningin Beatrix, de Amerikaanse superbankier David Rockefeller en Henry Kissinger, waren aanwezig de Leidse professor in de economie Victor Halberstadt, VVD- leider Frits Bolkestein, Unilever-topman Morris Tabaksblat, Heineken-topman Karel Vuursteen en Ad Melkert, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en als waarnemer de Prins van Oranje.’
Daarmee zal waarschijnlijk de jonge Alex zijn bedoeld, niet de oude Bernhard, de stichter van de Bilderbergconferenties, die op zijn 85-ste waarachtig wel andere dingen aan zijn hoofd heeft dan het herverdelen van de wereld. Want dat is de geheime agenda van deze geheime conferenties, zo was in de jaren zestig in de vooruitstrevende pers, van Vrij Nederland tot De Waarheid, te lezen. Onzin, een bijeenkomst met een kleine honderd aanwezigen kan onmogelijk een conspiratief karakter hebben. Als Henry Kissinger inderdaad op de Bilderbergconferentie van 1988 de aanstaande val van de Berlijnse Muur op de agenda heeft gezet, dan is er altijd een man als Victor Halberstadt of desnoods Heineken-topman Karel Vuursteen die met dit bericht naar de Volkskrant loopt.
De auteur van het KNP- bericht moet een leerling van wijlen Wim Klinkenberg zijn, de man die in samenzweringen was gespecialiseerd. Hoe geheim het gebeuren ook moge zijn, ‘kritische Amerikaanse journalisten’ zijn erin geslaagd een ledenlijst van de deelnemers te maken. Onder wie de ‘Italiaanse superindustrieel Giovanni Agnelli’, ‘mediagigant Conrad Black’, ‘Britse superbankier Eric Roll’ en ‘de dubieuze megaspeculant George Soros’. Benevens William F. Buckley, die een paar weken geleden Nederland bezocht en bij deze gelegenheid het Nederlandse drugsbeleid heeft geprezen: ‘een regelmatig gebruiker van dope’. En zo gaat het door. De een is ‘een van de machtigste mannen achter de schermen van de politiek’, de ander is ‘lid van de uiterst rechtse Roomse Malthezer ridderorde en vroeger ingewijd in het sinistere Skull & Bones genootschap’. Zo onthult het KNP, tegen de stroom in, want de Bilderbergers hebben - zegt het KNP - al jarenlang een overeenkomst met de American Newspaper Publishers Association om hun conferenties uit het nieuws te houden.
Waarover spraken zij, op die conferentie te King City? Het wakkere KNP, persbureau te Lienden, weet het ook niet. Er zal wel zijn geritseld, want in politics wordt altijd geritseld, is het niet te King City dan is het wel in een achtertuin in Wassenaar, als er ad drie ton per jaar een baantje te vergeven valt.
Het KNP staat curieus genoeg voor Katholiek Nederlands Persbureau, een clubje met een vrij behoudende reputatie, jarenlang gespecialiseerd in de hamertenen van de paus. Er moet zich binnen de firma een paleisrevolutie hebben voltrokken, want dit soort berichtgeving doet niet zozeer denken aan de Osservatore Romana maar eerder aan de paranoia van de Protocollen der Wijzen van Zion.