Rio de Janeiro – Het analfabete geneeswonder João de Deus blijkt de Harvey Weinstein van Brazilië. Vies, oud, oppermachtig en zo schuldig als wat. In een week tijd deden bijna vierhonderd vrouwen aangifte. Zijn werkwijze was steeds dezelfde: uit de duizenden pelgrims die elke dag ‘genezing’ bij hem zoeken, pikte hij de mooiste en de jongste. Die vrouwen ontbood hij naar zijn privékantoor voor een persoonlijke behandeling. ‘Je voelt je uitverkoren’, zei de Nederlandse Zahira Mous die vorige week als enige haar verhaal op de Braziliaanse tv deed.

‘Zodra je binnen bent zet hij je met je gezicht naar de muur’, vertellen de vrouwen. Achter hen haalt Jan van God zijn geval uit zijn broek. Hij betast de vrouw en legt haar hand op zijn geslachtsdeel onder een hoop spiritueel gebabbel: ‘Hoe oud ben je? 24? Dan moet je 24 keer hieraan trekken. Anders maken de slechte geesten je dood.’

De vrouwen vertellen hoe ze kokhalzen, huilen, smeken. Maar Jan van God laat niet los. In dezelfde sessie of een volgende verkracht hij de vrouwen. Meestal anaal. Zoals Zahira. Vier jaar geleden reisde zij juist naar de wonderdokter om te herstellen van een verkrachting.

Zo stapelt Jan van God schuld op schuld. Een paar jaar terug betrapte een Amerikaanse toeristengids hem. Ze hoorde hulpgeroep van een vrouw in het privékantoor en ging naar binnen. De gids waarschuwde de staf van zijn tempel. Maar even later werd ze door gewapende huurmoordenaars van de mirakeldokter met de dood bedreigd. ‘João gebruikte zijn lijntjes met het hogere. Logisch in een land waar de geestenwereld even aanwezig is als de materiële. Waar vijftigduizend spirituele genezers jaarlijks vier miljoen mensen bedienen, ook omdat in de reguliere zorg mensen in gangen van ziekenhuis sterven.

Minder begrijpelijk is dat Oprah Winfrey deze ‘John of God’ wereldfaam bezorgde. Moedwillig hemelde ze een kwakzalver op. Als enige spirituele genezer snijdt hij ook echt. Hij rijt buiken open. Met een chirurgische schaar van tien centimeter pookt hij in neuzen en schraapt oogballen af met een mes. Zonder verdoving. Zonder ontsmetting. Nu haalt Winfrey haar juichende reportages van de site. Verder geen woord.

João verscheen na zijn arrestatiebevel kort in zijn heiligdom om zijn volgelingen huilend te bezweren dat hij ‘het niet gedaan’ heeft. Daarna haalde hij tien miljoen euro van de bank en gaf zichzelf aan.