Londen – Hoe Elizabeth Windsor denkt over haar onconventionele premier is een koninklijk geheim, maar bij Barbara Windsor kan Boris Johnson geen kwaad doen. De ‘Queen of the East End’ genoot onlangs toen ze tijdens een bezoek aan 10 Downing Street, waar ze aandacht vroeg voor de bestrijding van dementie, twee smakken op haar wangen kreeg van de gastheer. Boris en Babs kennen elkaar sinds eerstgenoemde in 2011 een gastrol speelde in de arbeiderssoap EastEnders.

Tegenwoordig speelt Johnson een hoofdrol in de soap die Brexit heet. Zijn rol is die van Hulk. Hij weet zich omringd door een fantastische cast. Zo hebben we de Maybot, de Mogg, Rory of Arabia, de Goofster, Failing Grayling en De Kleine Generaal, zoals de veldheer Mark Francois van de Spartanen wordt genoemd, de militante brexiteers. Achter de coulissen van de macht in Londen en Brussel schemeren duistere figuren als The Dom en Het Monster, Cummings en Selmayr.

Op de Schotse bankjes zit Ian ‘Braveheart’ Blackford, de voorman van Labour is Saint Jeremy en de orde in het krakkemikkige Paleis van Westminster, waar muizen vrij spel hebben en daken lekken, wordt gehandhaafd door Mr. Speaker. Tijdens de State Opening dook The Black Rod op, een dame in maillot die met haar staf drie keer op de dichtgesmeten deur van het Lagerhuis beukte, dit om te laten weten dat de vorstin klaar zat met haar Troonrede, tussen de ‘Hermelijnmantels’ in het House of Lords.

Nadat The Black Rod was uitgesproken maakte The Beast of Bolsover zijn rituele grap, de republikein Dennis Skinner die de Troonrede altijd boycot. Een opvallende bijrol in de Brexit-soap was weggelegd voor Barones Hale, ’s lands hoogste rechter die tijdens het voorlezen van een belangrijke uitspraak een broche in de vorm van een spin op haar jasje had gespeld. ‘Spiderwoman beats Hulk’, schreef een krant. Op het parlementsplein vervult ‘Mr. Stop Brexit’, met zijn luidspreker, de rol van hofnar.

Johnsons credo ‘Get Brexit done’ wekt weemoed op. Wat moeten we straks, als de normaliteit weer is teruggekeerd, zonder al deze personages? Zal het ooit weer gebeuren dat in Westminster Hall een rij belangstellenden staat te wachten eer ze in de echte rij mogen plaatsnemen voor een plek op de publieke tribune? Er is een troost: de Brexit zelf moet nog beginnen en kan nog jaren duren. Wie weet is de Brexit de nieuwe The Mousetrap, Agatha Christie’s moordmysterie dat al sinds 1952 in West End speelt.