Londen – Boris Johnson heeft een tweede regeringsvliegtuig tot zijn beschikking en ook het nieuwe exemplaar is aangekleed met de Union Jack. Het eerste toestel was al rood, wit en blauw geschilderd, een klus die een miljoen euro heeft gekost. Tevens werd bekendgemaakt dat de Britse vlag voortaan elke dag op de overheidsdepartementen moet wapperen. Voorheen gebeurde dat alleen op speciale dagen.

Vlaggen hangen ook in de voor 2,8 miljoen euro verbouwde kamer waar Johnsons woordvoerder dagelijks een op Amerikaanse leest geschoeide persconferentie gaat geven. Om te laten zien hoezeer ze van Brexit-land houden lopen sommige bewindslieden rond met Union Jackjes op hun mondkapjes. Minister van Volksgezondheid Matt Hancock wil ook Britse vlaggen zien op daken van ziekenhuizen. Een experiment om de vlag op schoolgebouwen te laten wapperen mislukte op de Londense Pimlico Academy, waar leerlingen hem affikten.

Nu al zorgen ministers ervoor dat de vlag goed op de achtergrond zichtbaar is tijdens televisie-interviews. Neem minister van Volkshuisvesting Robert Jenrick. Gedurende een gesprek over het daklozenprobleem viel het oog van de kijker op de Union Jack, naast de foto van Hare Majesteit. bbc-interviewer Charlie Stayt kon een ironische opmerking niet laten. ‘Ik geloof niet dat uw vlag geheel voldoet aan de maatstaven die de regering hanteert.’

Jenrick lachte als een minister met kiespijn, terwijl co-presentatrice Naga Munchetty niet meer bijkwam. De publieke omroep werd bedolven onder verwijten van snobisme en een gebrek aan vaderlandsliefde. Oud bbc-coryfee Andrew Neil, die met GB News een eigen nieuwszender begint, vroeg zich af of de bbc nog weet dat de eerste B voor British staat.

Een brievenschrijver uit Duffield vroeg zich in The Daily Telegraph af wat er in Frankrijk, de Verenigde Staten of Schotland zou zijn gebeurd als televisiepresentatoren zich zo hadden gedragen. Maar de spot van Stayt was niet zozeer gericht tegen de vlag als wel tegen de obsessie met die vlag bij de Brexit-regering. Van oudsher zijn de Britten niet zo vlaggerig, of zoals de academicus en journalist Will Hutton het onder woorden bracht: ‘Ik heb zeventig jaar lang in een land geleefd dat op een ontspannen wijze met patriottisme omging. Niets is on-Britser dan de politisering van de vlag door de Brexit Tories.’

Er is nog een praktisch probleem met het unionjackisme op het eiland: wanneer Schotland uit de Britse Unie stapt, moeten al die vlaggen halfstok worden gehangen.