De Britse politieke dynastieën zijn springlevend

Londen – ‘De socialisten zijn op uw huis uit!’ Dat was een van de waarschuwingen waarmee Conservatieve politici tijdens de verkiezingscampagne langs de deuren gingen. Labour, immers, wilde de drempel waarna erfbelasting moet worden betaald immers flink verlagen.

Dat de Tories zo fel tegen zijn is curieus: ze bepleiten meritocratie, maar wanneer het gaat om het overhandigen van bezit van de ene op de andere generatie moeten principes wijken. Het bewijst hoe belangrijk erven is in een maatschappij met aristocratische trekjes.

Men hoeft niet verder te kijken dan premier Boris Johnson, telg van een relatief jonge dynastie en schepper van een nieuwe. De Britten zullen nog het een en ander gaan horen van de toekomstige Johnsons – hoeveel het er ook zijn. Johnsons critici zullen met een zekere vrees de beroemde dichtregels van Philip Larkin in het achterhoofd houden: ‘They fuck you up, your mum and dad./ They may not mean to, but they do./ They fill you with the faults they had/ And add some extra, just for you.’

De Brexit blijkt ook erfelijk te zijn. Begin jaren negentig spande Lord William Rees-Mogg een rechtszaak aan tegen het Verdrag van Maastricht, een proces dat werd gefinancierd door de miljardair James Goldsmith. En zie nu: hun zonen Jacob Rees-Mogg en Zad Goldsmith hebben hoofdrollen vertolkt bij de Brexit. Goldsmith zal binnen afzienbare tijd Lord worden, nadat hij bij de verkiezingen zijn zetel heeft verloren in het eurogezinde Richmond. Johnson wil hem immers in zijn kabinet houden.

De vijftigjarige Rees-Mogg is al druk bezig met het opleiden van een nieuwe generatie Moggs. Hij neemt zijn jongste zoon Peter Theodore Alfege overal mee naartoe. Zo was de tienjarige, achter de schermen, aanwezig bij het Brexit-overleg van het kabinet op Chequers, bij zijn vaders interview met Andrew Marr, bij de Brexit-debatten, op campagnepad en bij het tellen van de stemmen. De ‘mini-Mogg’, ook wat uiterlijk betreft een kopie van zijn pa, is zelfs op 10 Downing Street gesignaleerd.

Het blijft niet beperkt tot rechts Engeland. Een van de sterren van de Brexit-debatten was Hilary Benn, zoon van de iconische Tony Benn, een ‘mentor van Corbyn’. Ook de Corbyns zijn op weg een politiek geslacht worden. De middelste van drie zonen, Seb, werkt al enkele jaren als adviseur in de top van Labour en staat bekend als ‘de talentvolle zoon’. De eilandbewoners kunnen uitzien naar de strijd Corbyn versus Rees-Mogg, anno 2040.