23.00 uur

De exit poll geeft een eerste indruk: 307 zetels voor de Tories, Labour 255 zetels en de LibDems op 59 en de rest op 29. Deze grootste ‘swing’ sinds 1931 zou leiden tot een hung parliament, waarbij twee coalities denkbaar zijn: de Tories met de protestante partijen uit Noord-Ierland, of een progressieve LibLab-regering. Of een Conservatieve minderheidsregering met gedoogsteun. Vooral voor de LibDems is het een onaangename verrassing omdat ze ondanks de hele Cleggmania, gevoed door de televisiedebatten, minder zetels zouden hebben dan vorige keer. Voor de Tories betekent dat ze 19 zetels tekortkomen voor een absolute meerderheid. Echter, deze voorlopige uitslag is niet zaligmakend. In 1992 wees het ook op een hung parliament, maar de Tories kregen toch een werkbare meerderheid van 21. Bovendien is het kiezersgedrag zeer wisselend per kiesdistrict, mede door het onkostenschandaal.

23:13 uur

Opvallend bericht uit Sheffield Hallam, het district van Nick Clegg: boze kiezers die hun stem niet konden uitbrengen omdat er tegen sluitingstijd van de stemlokalen, om tien uur, nog steeds rijen stonden.

23:16 uur

Hete discussie tussen Labour’s spindoctor Peter Mandelson en de Conservatieve schaduwminister Theresa May over de cruciale vraag: wie mag beginnen met het vormen van een coalitie? Volgens de Britse regels is dat de zittende regeringspartij, maar moreel gezien de grootste partij, hetgeen normaal is in Nederland.

23:32

Bij gebrek aan nieuws, even kort een stukje stemgedrag van bekende Engelsen:

Tories: Andrew Lloyd-Webber, Phil Collins, Micael Caine

Labour: J.K. Rowling, Alex Ferguson, Bill Bailey

LibDems: Colin Firth, Bianca Jagger, Richard Dawkins

En de kranten stemmen voor

Tories: The Sun, The Daily Mail, The Daily Telegraph, The Daily Express, The Financial Times

Labour: The Daily Mirror. The Morning Star

LibDems: The Guardian, The Independent

23:50 uur

Felicitaties voor David Cameron van Arnold Schwarzenegger.

23:52 uur

Zoals gebruikelijk komt de eerste uitslag uit Sunderland-Zuid, waar stemmen tellen een Olympische sport is. De 26-jarige Labour-brunette Bridget Phillipson wint, met een meerderheid van 10990, was 17000. Een swing van Labour naar Tories van 8,4 procent, hoog. LibDems verliezen licht.

23:58 uur

BBC’s Jeremy Paxman blijkt een standaard openingsvraag te hebben voor Labour-politici: ‘You won’t cling on to power, do you?’

23:02 uur

In het Londense stadsdeel zijn de stembussen een half uur langer opengehouden.

00:25 uur

Terug naar Sunderland, ditmaal naar het westen van de geboorteplaats van Gertrude Bell en Bryan Ferry. De Labour-kandidate Sharon Hodgson, die op kosten van de belastingbetaler een televisie van bijna duizend pond kocht, wint makkelijk. Maar een enorme swing van 11,4 procent.

00:28 uur

Veel mensen kunnen niet stemmen. Sprake van juridische stappen van ontevreden stemmers. Floridaanse omstandigheden in het Verenigd Koninkrijk? Vooral linkse stemmers hebben de neiging laat te stemmen, weet Mandelson.

00:33 uur

De Conservatieve euroscepticus Bill Cash meldt dat immigratie vaak ter sprake kwam bij de voordeur.

00:34

We blijven in Sunderland, ditmaal het centrum. Weer rood.

00:53 uur

Paxman suggereert dat Labour niet eens een verkiezing kan organiseren.

01:14 uur

Een zwaar opgemaakte Joan Collins hoort dat Cameron afstevent op Downing Street en reageert verheugt. Historicus David Starkey begrijpt er niets van dat de Liberals als nieuw worden gezien. Ze zijn de erfgenamen van de whigs, berucht om hun wrede realpolitiek.

00:31 uur

De Greens schijnen voor het eerst een Kamerzetel te hebben gewonnen, in Brighton Pavillion.

00:35 uur

Politiek-historicus Peter Hennessey raadt Gordon Brown aan om met dignity te vertrekken, en wijst op John Major, die na zijn verlies in 1997 linea recta naar een cricketwedstrijd ging.

00:39 uur

Voorzitster Jenny Watson van de kiescommissie wijt de chaos aan de Victoriaanse structuren.

01:45 uur

De leider van de Noordierse DUP, Peter Robinson, verliest zijn zetel in Belfast-East, waarschijnlijk door enkele schandalen. Winnaar is de Alliance Party, die katholiek noch protestant is.

01:53 uur

Eerste zetel voor de LibDems, die houden een district in Yorkshire, maar de Tories zijn goede tweede. Opvallende swings voor de Tories in Darlington en Durban, gebieden waar de Tories nota bene flink willen snijden in de publieke sector.

02:00 uur

De obligatiemarkt gaat open en de Tories winnen Kingswood van Labour, met bovengemiddelde swing.

02:09 uur

Op naar het spannende Torbay, waar de LibDems uitlopen op de Tories, weer een verrassing.

02:13 uur

De nieuwe Thatcher van de Tories, Justine Greening, houdt Putney, een welvarend district in Londen.

02:20 uur

Labour houdt het kiesdistrict van de jarige Tony Blair. Ondertussen vindt spindoctor Alistair Campbell het acceptabel als Gordon Brown aan de macht blijft, en dat terwijl hij nog nooit een verkiezing gewonnen heeft, en eentje dik verloren.

02:26 uur

Labour verliest een zetel aan de nationalisten in Wales. Politicoloog Vernon Bogdanor, ex-docent van Cameron, zegt dat een Conservatieve regering voornamelijk een Engelse regering zal zijn.

02:30 uur

Als eerste binnen het Labour-kamp geeft ex-minister David Blunkett toe dat Labour de verkiezingen verloren heeft.

02:32 uur

De studenten in de City of Durham.

02:35 uur

Gordon Brown wint in ieder geval zijn eigen district, waar Labour-stemmen niet geteld, maar gewogen worden. Meer dan ooit ziet de premier eruit als een begrafenisondernemer, hoewel zijn meerderheid zowaar is gegroeid. De ogen van Sarah en Gordon staan op verlies.

02:36 uur

De Tories winnen van Labour in Battersea, het Londense kiesdistrict waar ze hun verkiezingscampagne zijn begonnen in de bekende krachtcentrale, Battersea Power Station.

02:47 uur

Guildford blijft in handen van de Tories, waar de LibDems opvallend zwaar verliezen, terwijl het Zuid-Londense Tooting verrassenderwijs in handen blijft van de Brits-Aziatische Labour-MP.

02:50 uur

Labour-minister Ed Milliband praat, net als ieder ander, over het kiessysteem. Alsof het begrotingstekort niet bestaat en er in New York geen financiële crisis plaatsvindt.

03:12 uur

De Tories winnen drie districten in Wales, eindelijk. Een van de verliezers is de excentrieke Liberaal Lembit Opik, die een relatie had met een van de Cheeky Girls (Touch my Bum!). Opiks district is in de laatste eeuw maar één keer Conservatief geweest, in 1979. Geen van de commentatoren ziet een trend. Een raadselachtige verkiezing, aldus David Dimbleby.

03:26 uur

Basildon-South is Tory, dit was het district waar in 1992 de overwachte zegetocht van John Major begon.

03:40 uur

Obligatiehandelaren gokken op een absolute meerderheid voor de Tories. De Tory-kandidate met de mooiste naam, Annunziata Rees-Mogg, is er niet in geslaagd om van de LibDems te winnen in Somerset, en de LibDems winnen ook in Eastbourne.

03:56 uur

Uitslag in Witney, waar David Cameron omringd wordt door zeker tien kandidaten die geen kans hebben maar graag in beeld komen, zoals de Monster Raving Loony Party. Enorme meerderheid voor de Conservatieve leider, die een voorzichtige en koele toespraak houdt.

04:06 uur

John Simpson suggereert dat Brown vrijdag aftreedt. Probleem is dat Labour een bloedige interne strijd zal beleven en dat het land weer een ‘ongekozen’ premier krijgt.

04:20 uur

Paxman: ‘It is twenty past three in the morning, can I have a straight answer?’ Echter, Tory-kopstuk Liam Fox weigert te zeggen of zijn partij met de liberalen wil reageren. Ondertussen zijn er al gesprekken tussen de LibDems en Labour begonnen.

04:31 uur

Rolling Stone Bill Wyman zegt te hopen op een Conservatieve overwinning. Hij zegt dat Labour niets heeft gedaan voor working-class kiezers als hijzelf. De geboorteplaats van zijn collega’s Jagger & Richards, Dartford, valt voor de Tories.

04:40 uur

Observer-journalist Andrew Rawnsley wijst erop dat een Lib-Lab-coalitie een samenwerking van de verliezers is. Probleem voor Cameron is dat hij wel, maar zijn partij niet graag in een coalitie stapt.

04:42 uur

In het verre noordwesten van Engeland verovert de Conservatieve Partij Carlisle op Labour.

04:51 uur

De boodschap van de kiezers: we hebben een grotere hekel aan Labour dan aan de Tories, maar de LibDems vertrouwen we ook niet.

05:23 uur

Opvallende uitslag in het westen van Oxford waar de Tories de LibDems hebben verslagen.

05:25 uur

Televisiepresentatrice Esther Rantzen heeft Luton-South niet weten te veroveren. Ze kreeg niet zoveel aandacht omdat de corrupte Labour-kandidate Margaret Moran met pek en veren vertrokken was.

05:30 uur

Voorzover er een trend is: kiezers kijken meer dan ooit naar hun lokale kandidaat, een gevolg van het onkostenschandaal.

05:31 uur

Desgevraagd weet Jack Straw niets van een nieuw complot tegen Gordon Brown.

05:33 uur

Badplug-moment in Redditch. Conservatieven verslaan ex-minister van Binnenlandse Zaken Jacqui Smith die een badplug van 88 pence had gedeclareerd en wier echtgenoot pornobanden verhaalde op de belastingbetaler.

05:40 uur

Weer een slachtoffer van het onkostenschandaal, dit keer de sjoemelende Labour-minister Shahid Malik.

06:01 uur

Voor het eerst interview met de omstreden Tory-financier, die lijkt te balen van de televisiedebatten, die Cameron niet hebben geholpen.

06:09 uur

Grote verwarring in Birmingham Edgaston, een buitenwijk van Engelands tweede stad, waar in 1997 Blairs zegetocht begon. Na enkele hertellingen wint Labour nipt. De kandidate profiteerde van haar oppositie binnen de Labour-partij tegen Brown.

06:27 uur

Grote slag voor de Tories. Hun zwarte kandidaat Shaun Bailey, een jongerenwerker, verliest in Hammersmith & Fulham.

06:30 uur

Gordon Brown heeft nu een lager percentage stemmen dan Michael Foot in 1983.

06:45 uur

Gerechtigheid in Richmond Park waar Zac Goldsmith gewonnen heeft. Hij maakte tijdens de campagne de ‘fout’ door eerlijk te spreken tegenover de kiezers.

06:55 uur

De leider van de British National Party Nick Griffin faalt in Oost-Londen.

07:30 uur

Nick Clegg wint zijn district eenvoudig. De grote vraag is wat hij doet wanneer Brown hem opbelt met een verleidelijk aanbod voor een samenwerking. Eerder in de campagne heeft Clegg gezegd dat de grootste partij het eerste recht heeft om een coalitie te vormen, de Tories dus. De grote vraag is: wat is er met de LibDems gebeurd? Met de Cleggmania?

07:55 uur

De Tories veroveren Cornwall beetje bij beetje van de LibDems, wat opvallend is. Het subtropische zuidwesten van Engeland is Liberal heartland.

08:07 uur

Met twee miljoen stemmen minder en ongeveer vijftig zetels minder doodleuk doorregeren… Kan Brown dat maken, vraagt Dimbleby zich af. Politiek commentator Nick Robinson zet zijn geld op een Conservatieve minderheidsregering.

08:53 uur

Mandelson erkent dat de mensen voor verandering hebben gekozen, maar dat neemt niet weg dat Labour volgens hem aan de macht moet blijven.

09:00 uur

Ik ga slapen. Er moeten nog 49 uitslagen binnenkomen en de exit poll blijkt zeer nauwkeurig te zijn geweest. De politieke leiders gaan rust nemen, de koningin wil niet voor 13.00 uur gestoord worden en na het tellen van alle stemmen zal de strijd om Downing Street beginnen. Het morele recht van de Tories tegen het constitutionele recht van Labour. Het ziet er vooralsnog niet naar uit dat Brown zijn ambtswoning vrijwillig gaat verlaten. Hij wil een coalitie met de LibDems, of zoals het nu al heet, de Coalitie der Losers. Maar misschien is er een Ceausescu-moment nodig om hem naar buiten te slepen.

Later meer.