Londen – De term ‘amber gambler’ werd in de jaren zeventig geïntroduceerd in een voorlichtingsfilm van de Britse overheid. Zo werden automobilisten genoemd die gas gaven bij een oranje stoplicht. Veertig jaar later slaat de oranjegokker op Britten die ondanks het negatieve reisadvies naar landen op de oranje coronalijst reizen. Het gaat hierbij om vrijwel alle Europese landen, op IJsland na.

Door de geringe vraag zijn reizen goedkoop, maar dat voordeel valt in het niet bij de torenhoge kosten voor testen. Dat ervoer mijn dubbel gevaccineerde echtgenote toen ze onlangs naar Amsterdam reisde. Eerst een pcr-test voor vertrek (82,50 pond), voor de terugreis een sneltest plus reiscertificaat (55 euro) en eenmaal terug nog twee testen tijdens de tiendaagse quarantaine (120 pond). Hiermee wil de regering buitenlandse reizen ontmoedigen. Het fenomeen quarantaine wordt serieus genomen op het eiland. Wie zich er niet aan houdt kan een boete van tienduizend pond krijgen en de minister van Binnenlandse Zaken heeft gedreigd om de politie elke dag te laten aanbellen bij mensen die verplicht thuis zitten. Labour vond dat niet veilig genoeg en wilde iedere reiziger uit een oranje land in een speciaal hotel laten opsluiten.

Aangebeld is er vier dagen na terugkeer van mijn echtgenote nog niet. Wel heeft de telefoon al zeven keer gerinkeld, onder meer om te vragen of de eerste van de twee bestelde pcr-tests al was gearriveerd. Dat was niet het geval. Op de lijst bedrijven die door het ministerie van Volksgezondheid worden aanbevolen wemelt het van de testcowboys, opportunisten die inspeelden op de vraag naar testen en leveringsbeloften niet konden waarmaken. Tegen deze achtergrond is het geen wonder dat er onlangs grote paniek uitbrak in de Algarve, nadat de Britse regering het licht voor Portugal van groen op oranje had gezet omdat het aantal besmettingen licht was toegenomen. De Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa vroeg zich hardop af waar Londen mee bezig was en beweerde dat Britse politici niet leken te beseffen dat er na vaccinaties een andere wereld was ontstaan.

Boris Johnson echter weet goed waar hij mee bezig is. Net als Australië wil zijn regering de grenzen dicht houden zolang corona nog aanwezig is. Dit lijkt bovendien een gunstig neveneffect te hebben op de handelsbalans, omdat Britse vakantiegangers meer plegen uit te geven op het Europese continent dan andersom. Maar dit zal vast geen rol hebben gespeeld op 10 Downing Street.