Godmen, noemen Indiërs hen, godmannen. Afgelopen week kon heel India via de voorpagina’s van de kranten en nieuwskanalen op tv volgen hoe zo’n godman van zijn voetstuk viel. Asaram Bapu, een bekende goeroe met meer dan vierhonderd ashrams, had al veel kritiek gekregen door zijn reactie op de busverkrachting die in december India en de wereld schokte, waarbij een studente aan haar verwondingen stierf na te zijn verkracht door zes mannen. Asaram Bapu’s reactie: eigen schuld. Had ze de mannen maar moeten smeken haar met rust te laten in plaats van zich te verzetten.

Nu is Bapu, die eerder al van een dubbele moord werd verdacht, aangeklaagd voor de verkrachting van een vijftienjarig meisje. Hij zou haar opgedragen hebben naar zijn ashram te komen voor een duivelsuitdrijving. Volgens sommige Indiase media stond haar moeder buiten te wachten. Dagenlang probeerde hij aan arrestatie te ontkomen, maar afgelopen weekeinde werd hij toch gepakt. De goeroe, die in de media leeftijden krijgt toegeschreven van 72 tot 75 jaar, doorstond maandag een potentietest waarna hij kon worden aangeklaagd.

Veel Indiërs verbaast het niets. ‘India lijdt aan een diepgaand patriarchisme waarvan vrouwen het slachtoffer worden. We worden gezien als bezit waarmee je kunt doen wat je wilt’, zegt Bijayalaxmi Nanda, politicologe aan de Universiteit van Delhi en als activiste bekend geworden met een campagne tegen de moord op vrouwelijke foetussen. Volgens haar wordt dat patriarchisme van de Indiërs gevoed door mensen die zij als autoriteit beschouwen, ook door veel goeroes.

Dinsdag deed na lange tijd India’s bekendste goeroe, Baba Ramdev, die de yoga in India populariseerde, weer van zich spreken. Na hardnekkige beschuldigingen van grootschalige belastingfraude had hij zich lang stilgehouden. Hij had een advies voor zijn mede-godmannen dat het aangezicht van de Kumbh Mela ingrijpend kan veranderen: ‘Afstand houden van vrouwen, inclusief hun moeders, dochters en schoonmoeders.’ Hij had natuurlijk ook zijn collega’s kunnen oproepen vrouwen waardig te behandelen.