Ik was het bij wijze van spreken alweer vergeten, maar gelukkig herinnerde Co Adriaanse ons er zelf aan. Adriaanse is de succesvolle trainer van AZ. AZ had de laatste jaren steeds goed gekocht, maar de dienstdoende trainer, Henk van Stee, slaagde er maar niet in een goed elftal te maken van de verzamelde talenten. En opvallend veel niet-blonde spelers werden weggepest dan wel weggewerkt. Dries Boussatta was opgelucht toen hij een jaar geleden zijn miljoenencontract bij AZ mocht verscheuren. Dat heeft hij achteraf iets te snel gedaan, want trainer Van Stee werd vorig jaar, enige maanden na de contractontbinding tussen AZ en Boussatta, opgevolgd door Co Adriaanse. Eeuwige talenten als Barry van Galen, die al lang international had moeten zijn, ex-topscorer Ali Elkhatabbi en de Deen Kenneth Perez tonen onder en dankzij Adriaanse wat kenners al lang vermoedden. Zij maken hun miljoenencontract eindelijk waar.

Dat trainers wel degelijk invloed op spelers en een elftal kunnen hebben, bewijzen Henk van Stee en Co Adriaanse. Onder de eerste was AZ een slecht draaiende zeurpietenploeg van verwende miljonairs met veel te veel zeggenschap voor de voorzitter/geldschieter, onder de tweede is AZ een swingend elftal geworden. Zaterdag 1 november stond Ajax-AZ op het programma, een topper van het niveau Ajax-De Graafschap van enige jaren geleden toen De Graafschap onder Fritz Korbach enige maanden bovenaan meedraaide, vergelijkbaar met Ajax-Roda JC toen Roda onder Huub Stevens lange tijd kandidaat was voor het kampioenschap van Nederland. Ajax-AZ werd een prachtige wedstrijd, een topper waardig.

Volkomen terecht dan ook besteedden bijna alle landelijke dagbladen voorafgaand aan Ajax-AZ uitgebreid aandacht aan Co Adriaanse, met grote interviews en portretten. Alleen de Volkskrant wijdde in de zaterdagkrant geen letter aan Ajax-AZ en Co Adriaanse, maar koos wel weer voor het wekelijkse overzicht van de roddelbladen. Dat is lachen, joh, die roddelbladen. Terug naar Adriaanse, die in elk interview prachtige uitspraken deed, variërend van cynisme over het Ajax-gevoel van makelaar Sjaak Swart, van het grenzeloze conservatisme bij Ajax tot frustraties over Ronald Koeman en de directeur van Ajax, van levenslessen over zijn omgang met Marokkanen en het samenklitten van zwakke schakels tot kleinzieligheden over de journalistiek. Tussen de prachtige one liners blijft hij ons voortdurend herinneren aan zijn ontslag bij Ajax. Je was bij wijze van spreken al vergeten, dat hij «voor de buitenwereld die boerenlul blijft die bij Ajax werd ontslagen». Grappig dat de succestrainer van 2003 ook zijn eigen buitenwereld vormt.