Rome – Al een jaar lang krijgt het beroemdste ‘vluchtelingendorp’ aan de Middellandse Zee geen cent meer van het Europese/Italiaanse opvangsysteem. Het gaat om het dorpje Riace diep in de teen van de Italiaanse laars, dat de afgelopen jaren wereldberoemd werd dankzij het zelfbedachte opvangsysteem van burgemeester Domenico (‘Mimmo’) Lucano. De gastvrijheid van burgemeester Lucano (60) was de afgelopen jaren hét feelgood-verhaal in de westerse media. Het kleine dorpje in het arme Calabrië waar men ruimhartig alles deelde met de vreemdeling die op de poorten kwam kloppen is door iedereen beschreven en gefilmd, tot Wim Wenders aan toe.

Maar in oktober 2017 besloot het Italiaanse OM dat het tijd werd om eens nader te kijken naar het inderdaad wel zeer persoonlijke vluchtelingenopvangsysteem van de burgemeester van Riace. Er waren zelfs bankbiljetten gedrukt waarmee de vluchtelingen alles binnen de dorpsgrenzen van Riace op de pof konden krijgen. Later zou met de fondsen die via de EU uiteindelijk Italië bereiken het krediet van de lokale middenstand en de vele afgestudeerde lokale welzijnswerkers wel worden afbetaald. Zo was het al die jaren gegaan, Lucano had er zelfs de lijst van ‘meest invloedrijke personen ter wereld’ van het Amerikaanse blad Fortune mee gehaald. De politieke wind is inmiddels gedraaid, niet alleen in Italië, maar daar wel het scherpst. Uit het onderzoek van het Italiaanse OM kwam niet echt naar voren dat burgemeester Lucano had gefraudeerd, maar toch ook weer niet dat hij kon doen wat hij al die jaren op eigen houtje had gedaan. Een staat binnen de staat creëren, dat mag niet. En zodoende krijgt Riace met zijn wereldberoemde vluchtelingenopvangsysteem nu al een jaar geen geld. De meeste vluchtelingen zijn gevlogen, van de achthonderd die er in 2016 zaten, zijn er nog maar 160 over. Dat zijn er nog altijd veel, op een lokale bevolking van slechts tweeduizend inwoners, maar de vreugde is er wel af. Iedereen wacht op zijn geld.

Om die reden is burgemeester Mimmo van Riace sinds vorige week officieel in hongerstaking gegaan. Afgelopen weekend kwamen twee collega-burgemeesters hem een hart onder de riem steken in Riace. Burgemeester Luigi de Magistris van Napels en burgemeester Ada Colau van Barcelona. Zij noemden hun collega Lucano ‘een held’ en zij foeterden zonder enige terughoudendheid op de ‘misdadige minister van Binnenlandse Zaken Salvini’. ‘Italië is niet Salvini, Italië is Riace!’ riep Ada Colau voor een publiekje op het dorpsplein, maar natuurlijk eigenlijk voor de camera’s die het gebeuren vastlegden. Salvini heeft het gehoord, dat is zeker.