Rome – Over twee weken stemt Italië voor een nieuwe burgemeester in vele steden en dorpen, maar de schijnwerpers zijn gericht op de hoofdstad Rome. Niet alleen voor de bijna drie miljoen inwoners van Rome is de huidige burgemeester en kandidate Virginia Raggi de ideale zondebok voor veel historisch wanbeheer en falen. De ‘kwestie-Raggi’ raakt heel Italië vanwege haar persoon, oftewel het feit dat ze de ongeschreven Italiaanse wetten en mores tart. Jong (43), mooi, wars van de vrouwenmaniertjes om dingen voor elkaar te krijgen in Italië, vooraanstaand lid van de Vijfsterrenbeweging, de anti-systeempartij van Beppe Grillo, een vrouw met een eigen koers, onmogelijk te beïnvloeden.

Vele fouten heeft ze gemaakt, en veel dingen gaan in Rome nog altijd niet zoals je zou verwachten van een stad waar de hele wereld op af komt vanwege zijn schatten aan oudheid en zijn enigszins stoffige faam van Dolce Vita. De vuilniskwestie, het openbaar vervoer, het onderhoud van al dat historisch erfgoed en groen: er valt genoeg aan te merken op het beheer van Rome, maar dat was altijd al zo. Mannelijke voorgangers werd veel vergeven, Virginia Raggi niets.

Dat zij nu, in verkiezingstijd, de eerste steen wilde leggen voor het zo lang uitgestelde Shoah Museum, is al weer een reden om haar belachelijk te maken. De joodse gemeenschap van Rome, in aantal niet groot maar wel zeer invloedrijk, weigerde afgelopen week theatraal de uitnodiging voor het gezamenlijk leggen van de eerste steen in de Villa Torlonia aan de Via Nomentana. In dit adellijke stadspark woonde Mussolini in het Casino Nobile van 1925 tot 1943, de glorietijd van zijn fascistische dictatuur. Een symbolische plek dus, waar nu het Shoah Museum zal verrijzen, na twintig jaar gedimdam met verschillende burgemeesters van Rome.

Maar het is weer niet goed. De timing is fout, vindt de joodse gemeenschap, die zich ‘niet voor politieke karretjes laat spannen’, enzovoort enzovoort. De ware reden voor deze publieke blamage schijnt te moeten worden gezocht in een van de ferme maatregelen die Virginia Raggi in de afgelopen vijf jaar heeft genomen om de grote soek Rome in te perken. Het verbannen van de karren en karretjes met al dan niet religieuze prullaria bij toeristische trekpleisters als het Pantheon en de Trevi-fontein schijnt diepe wonden te hebben geslagen binnen de joodse gemeenschap, die er van oudsher het recht op had.