Phnom Penh – Het was een van de grootste tragedies in de recente geschiedenis van Cambodja: het instorten van een flat in aanbouw deze zomer. Het ongeluk kostte aan zeker 28 bouwvakkers het leven. Nu het stof wat is gedaald, vragen veel Cambodjanen zich af of dit drama de veiligheid in de bouw gaat verbeteren.

In Cambodja is namelijk sprake van een enorme bouwwoede. In het hele land wordt het ene na het andere gebouw uit de grond gestampt. In het aan de kust gelegen Sihanoukville, waar het drama plaatsvond, gaat het er allemaal nog harder aan toe dan elders. De stad is ten prooi gevallen aan Chinese investeerders die Sihanoukville in een razend tempo omvormen van een eenvoudige badplaats tot een gokparadijs met tientallen casino’s en hotels.

Die bouwwoede leidt tot talloze onveilige situaties. Op bouwterreinen loopt het personeel geregeld op slippers rond, zonder veiligheidshelm. Vangnetten zijn er vaak niet en bouwvakkers hangen regelmatig op grote hoogte aan onveilige touwconstructies. Daar komt nog bij dat het gebruikte materiaal vaak van slechte kwaliteit is en dat flatgebouwen soms meer verdiepingen krijgen dan ze volgens het bouwplan horen te hebben. Het recente ongeluk kwam dan ook niet helemaal als een verrassing. Veel Cambodjanen herinneren zich een vergelijkbaar drama, toen in een fabriek een illegaal gebouwde verdieping naar beneden kwam en twee mensen verpletterde. En een jaar geleden raakten vijf bouwvakkers gewond toen de 23e verdieping van een flat in aanbouw instortte.

Arbeidsexperts wijzen erop dat de autoriteiten veel te weinig doen om de veiligheid op bouwplaatsen te waarborgen. Inspecteurs zijn er wel, maar in ruil voor wat smeergeld kijken zij graag de andere kant op.

Khun Tharo, arbeidsrechtenspecialist bij de Cambodjaanse organisatie Central, zegt dat er voldoende regelgeving is om bouwvakkers te beschermen. ‘Het probleem is dat de wetten onvoldoende gehandhaafd worden. Daarom zie je nu dat er na elk ongeluk een comité wordt opgericht om te onderzoeken wat er is gebeurd. Als je adequate inspecties doet heb je zo’n comité niet nodig.’

De Cambodjaanse overheid probeert het volk er desondanks van te overtuigen dat het ongeluk slechts een tragisch incident was en dat de betrokkenen worden vervolgd.

Twee hooggeplaatste ambtenaren moesten het veld ruimen, al was ook dat niet zonder controverse. Een van hen, de gouverneur van Sihanoukville, kreeg enkele dagen later een nieuwe promotie alsof er nooit iets in zijn provincie was gebeurd.