Beijing – ‘Te duur’, is de meest gehoorde verklaring van Chinese moeders. Van de regering mogen ze een tweede kind, maar ze moeten er niet aan denken dat ze er ook echt een krijgen. Dat begint China te voelen. Sinds 2014 daalt de beroepsbevolking hard. In 2017 van ruim een miljard naar 998 miljoen. Ondertussen is 11,4 procent van de Chinezen ouder dan 65, dat was in 2016 nog 10,8 procent.
Om de dreigende pensioentekorten op te vangen had Beijing al het eenkindbeleid afgeschaft. Zonder succes: afgelopen jaar daalde het aantal geboortes zelfs. Er werden 3,5 procent minder kinderen geboren, bleek uit recent gepubliceerde statistieken. Om een tweede kind dezelfde kansen te geven als zijn oudere broer of zus, is het inkomen van veel gezinnen niet toereikend. Chinese ouders, vaak zelf enig kind, zijn er niet op ingesteld dat ze al die kosten twee keer moeten dragen.
Uit onderzoek van de Vrouwenbond bleek dat zeventig procent van de ouders zich zorgen maakt om de financiële gevolgen. Een groot deel van de moeders die met de komst van het tweede kind thuis bleven, heeft daar spijt van. ‘Dit is zwaarder dan een baan’, zegt een van hen tegen persbureau Xinhua. ‘Ik heb het gevoel dat mijn kinderen geen goede start krijgen’, zegt een andere moeder.
Mogelijk bieden de maatregelen die premier Li Keqiang aankondigde tijdens het jaarlijkse Volkscongres, in maart, verlichting. Er komen meer kleuterscholen en beter toezicht op kinderopvang. Schoolkosten worden aftrekbaar, en in het drukke buitenschoolse programma voor scholieren wordt wat druk van de ketel gehaald.
Als Li de ouders niet kan overtuigen, heeft dokter Wei Siang Yu – ook wel Dr Love genoemd – misschien meer succes. In zijn televisieshow informeert hij stellen over de mogelijkheden van ivf. Van de 45 miljoen moeders die een tweede kind kunnen krijgen, is de helft ouder dan veertig. Dat zijn kansen die blijven liggen, meent het productiebedrijf dat de show maakt. Samen met makers van een ovulatie-app voor de mobiele telefoon, genetische onderzoekers en een private kliniek wil Dr Love een ‘nieuw ecosysteem voor vruchtbaarheid’ creëren, meldt het persbericht. ‘Het succes en de duurzaamheid van de Chinese economische groei hangt erg af van de verjonging van de samenleving.’ Niemand is het meer met Dr Love eens dan premier Li. Die steun heeft hij alvast – nu nog van de ouders.