Shanghai – Een ban op Zuid-Korea? Welnee, zei de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken eind vorig jaar. Daarna zagen de bestuurders in Beijing tandenknarsend toe hoe Zuid-Korea zich opmaakte om het Amerikaanse Thaad-afweergeschut te installeren. Sindsdien moet vooral het Zuid-Koreaanse winkelbedrijf Lotte het ontzien. Dat had immers grond verkocht zodat de Amerikanen er hun raketsysteem op konden bouwen.

Het bedrijf, dat ongeveer een derde van zijn omzet in China haalt en er twintigduizend mensen aan het werk heeft, moest plotseling tien winkelcentra sluiten. Ook werden er problemen gemeld bij de hotels en bioscopen van het conglomeraat. Zo sloot het online winkelcentrum JD.com het digitale platform van Lotte. Protesterende Chinezen verklaarden Lotte de oorlog op spandoeken. En in Chinese media doken foto’s op van basisschoolleerlingen die leerden welk Zuid-Koreaans snoep ze moesten mijden.

De demonstraties lijken op de deels georkestreerde protesten tegen Japan, een paar jaar geleden. Toen ging het over de omstreden archipel Diaoyu, nu dus over een raketsysteem. Volgens de Verenigde Staten is Thaad een belangrijk onderdeel van de verdediging tegen het Noord-Koreaanse raketprogramma. Maar China voelt zich bekeken. Vanaf het militaire complex kunnen zowel de Amerikanen als de Zuid-Koreanen het vasteland van China wel heel gemakkelijk bespioneren.

Reisbureaus in Beijing kregen opdracht geen reizen meer aan te bieden naar Zuid-Korea, al bestelde reizen met vertrek na 15 maart moesten worden afgezegd. De grootste online reiswinkel Ctrip biedt even geen pakketreisjes aan naar Seoul. En in Chinese media dook een foto op van een in brand gestoken Hyundai- auto.

Zuid-Korea is een van de favoriete vakantiebestemmingen van Chinezen en Zuid-Koreaanse televisieseries houden velen aan de buis gekluisterd. Die liefde zit Beijing niet lekker. Zoals films uit Hollywood maar beperkt worden toegelaten, zo gaat er nu ook een rem op Zuid-Koreaanse cultuur. In januari kregen sopraan Sumi Jo en pianist Kwun-woo Paik geen visum voor China. Op Twitter zei Sumi Jo beteuterd dat ze eerst wel, en nu toch maar niet mocht optreden. Al eerder werd de import van Koreaanse cosmetica aan banden gelegd en in augustus werd bekendgemaakt dat Chinese tv-series voorlopig geen Koreaans talent meer gebruiken. Volgens The Korea Herald wordt Zuid-Korea gepest. Dat is misschien waar, maar de beperkingen van de import van Zuid-Koreaanse cultuur horen ook bij de controle van de Chinese regering over de ontwikkeling van het Chinese volk.