Die slechte burger die door het Paleis van Justitie zwerft tot hij voor zijn rechters moet verschijnen, dat ben jij. Dat individu dat ze hebben opgepakt bij een politie-inval in de wijk en dat met een geweerkolf de vrachtwagen in wordt geslagen, dat ben jij. Jij bent het die ‘s morgens zijn huis verlaat zonder de zekerheid dat hij op zijn werk aankomt, zonder de zekerheid dat hij weer thuiskomt. Die zwerver die niet meer weet bij wie hij de nacht moet doorbrengen, dat ben jij. Jij bent het die ze bedreigen in de verborgenheid van een overheidskantoor, de getuige die moet inslikken wat hij weet, die naakte en ontredderde burger. Die man die zich voorneemt niet te sterven met een afgesneden keel, dat ben jij. Dat lijk waar ze een afgehakt hoofd weer aan naaiden, dat ben jij. Jij bent het die niets met zijn handen kan, niets anders dan je kleine stukjes schrijven, jij die ondanks alles blijft hopen, want rozen gedijen goed op een vuilnisbelt, nietwaar.
Jij die dat allemaal bent,
en die toch alleen maar journalist bent. Een glimlach, een vriendelijk grapje voor iedereen, hier op Le Matin, dat ben jij.
De man die met een lichte en subtiele pen zowel de kleine dagelijkse drama’s van de gewone mensen als de cruciale problemen van het land te lijf gaat, dat ben jij.
Je zei eens dat Boudiaf een groot man was, maar dat ben jij ook, mijn broer…