Rome - Zoals een kind zich vastklampt aan zijn beduimelde knuffeldoekje, zo heeft Silvio Berlusconi als talisman de dons van Poetin. Het gaat om een donkerblauw bomberjack met een duidelijk zichtbaar embleem van de Russische marine op borst en mouw. Een cadeautje van zijn grote vriend Vladimir Poetin, met wie hij vele belangen deelt die niet voor het grote publiek bestemd zijn.
In de Russische bomber vertoonde de 73-jarige Italiaanse premier zich vlak na de jaarwisseling voor het eerst in het openbaar in een noord-Italiaans winkelcentrum. In de Russische bomber bezocht hij vervolgens zijn oudste dochter Marina en haar gezin aan de Cote d'Azur. En wederom in de bomber van de Russische marine presenteerde hij zich gisteren in Rome voor het eerst weer als premier van Italië, na een herstelperiode van bijna een maand.
De vraag of dat gepast is, een premier van een land die zich nadrukkelijk hult in het marinejack van een ander land, is slechts één van de vragen die gesteld kunnen worden. De andere zijn: is het gepast dat een premier na een maand gerechtvaardigde afwezigheid (vanwege het beeldje van de Dom van Milaan dat een gek in zijn gezicht gooide) met geen woord rept over de rellen in Calabrië? Geen woord over de heksenjacht op de Afrikaanse sinaasappelplukkers die uitgebuit werden door de ‘n drangheta (de Calabrese maffia), en uiteindelijk met pek en veren Calabrië uit zijn gejaagd?
En is het gepast dat het eerste en enige punt waar het na een maand afwezigheid van Berlusconi direct weer over moet gaan de 'hervorming van justitie’ is (lees: een wet die hem moet beschermen)? Alsof dat het hoofdprobleem van Italië is?
Het zijn vragen en ze worden ook gesteld, maar door diegenen die volgens Berlusconi sowieso geen antwoord waardig zijn. Het zijn de vertegenwoordigers van ‘de partij van de haat’, zoals hij iedereen die het niet met hem eens is sinds kort pleegt te definiëren. Zelf is hij vertegenwoordiger van de ‘de partij van de liefde’. Het beeldje van de Dom heeft hem tot deze nieuwe definitie gebracht: liefde en vergeving, dat is het antwoord op alles. De partij van de eigenliefde, sneren de linkse kranten.
Berlusconi haalt er zijn schouders over op en schurkt zich in zijn Russische marinebomber. Zijn dekentje van Linus: pak me dan als je kan, je kan me toch niet krijgen.