De Dr. A.H. Heinekenprijzen 2014

Medium knaw bijlage omslag web

Ze behoren tot de absolute top in hun wereldwijde vakgebied. De vijf wetenschappers en één kunstenaar die op 2 oktober een van de zes Heinekenprijzen voor wetenschap en kunst krijgen uitgereikt. Ze hebben zich jarenlang vastgebeten in essentiële vragen. Over de opwarming van de aarde bijvoorbeeld, de lerende mens, de groei van het bloed- en lymfevatenstelsel, hoe samenlevingen historische gebeurtenissen herinneren, het ontstaan van alzheimer en over het schuren van menselijke verhoudingen.

In deze special, die De Groene Amsterdammer in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (knaw) en de Stichting Alfred Heineken Fondsen heeft samengesteld, belichten we het werk van de prijswinnaars, de manier waarop ze de resultaten hebben bereikt en natuurlijk hun maatschappelijk belang. Want sommige wetenschappers en kunstenaars ontstijgen hun generatie en veranderen onze kijk op de wereld.

Deze bijlage kwam tot stand in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de Stichting Alfred Heineken Fondsen