De Italiaanse krant La Repubblica meende aan de Libische kust ‘de eerste dode migrant van 2020’ te hebben gedetecteerd. ‘Lichaam gevonden op strand van Sirte’, kopt de krant op 5 januari dit jaar, met ernaast een foto van de onbekende dode man die in een lijkenzak wordt gedaan. Niemand weet wat er met hem is gebeurd en wat er mis is gegaan. Wel was een paar dagen eerder, zo meldt hetzelfde artikel, een noodoproep binnengekomen vanuit een boot met daarop 44 mensen. Ze hadden twee keer gebeld, daarna was het contact verloren. Sindsdien was er niets meer van hen vernomen.

Aan de overkant van de Middellandse Zee verdrinkt waarschijnlijk ongeveer op hetzelfde moment voor de Spaanse kust een man uit Algerije. Hij wordt ook op 5 januari gevonden, meldt de Spaanse krant El Diario. Bij een onderschepping van drie boten met in totaal 36 migranten uit Algerije kapseist een boot. Eén iemand daarvan wordt nog vermist. Ook op de zogenaamde oostelijke route van de Middellandse Zee gaat het rond dat moment fout. Op 3 januari sterven acht migranten als hun rubberboot zinkt voor de kust ten zuiden van het Turkse Izmir, meldt de Daily Sabah Turkey. Zeven zijn nog vermist. Twee dagen later komen, weer voor de Egeïsche kust, vier mensen uit Afghanistan om, en één is vermist.

Lokale kranten, hulpverleners en reddingsbrigades melden consequent de dodelijke incidenten die verder nergens meer nieuws zijn. Als hun kleine boot op 11 januari op weg naar Griekenland al na 250 meter van de Turkse kust kapseist, verdrinken acht kinderen, waaronder een baby, en drie vrouwen, meldt IOM Turkey. Allemaal uit Syrië. Op diezelfde dag sterven bij het eiland Paxoi aan de Griekse westkust twaalf mensen, zeventien worden nog vermist, tweet IOM Greece. ‘please send a detail of rescued people, I have a cousin in the ship, a young guy from afghan still no news from him’, tweet Abdul Khaliq in antwoord daarop.

Volgens de website keeptalkinggreece.com hebben dit jaar al twee dodelijke steekincidenten plaatsgevonden in het overvolle kamp Moria op Lesbos. Onafhankelijk van elkaar. En de lokale krant Stonisi meldt dat op 20 januari een Afghaanse vrouw van achttien in zeer kritieke toestand naar het ziekenhuis in Mytilini is gebracht nadat ze in Moria met een mes is aangevallen.

Het aantal in 2020 getelde doden en vermisten op de Middellandse Zee was deze week, volgens het Missing Migrants Project (IOM): 63