De Turkse mannen leggen zich niet zomaar neer bij het feit dat de tijden veranderen en de vrouwen derhalve eigen keuzes willen maken. In de afgelopen zes maanden hebben 105 vrouwen als gevolg van de vastbeslotenheid van hun mannen de ziel moeten geven. Deze drieste echtgenoten lijken de hele wereld in brand te kunnen steken tegen de dreiging van de vrouw die van hen wil scheiden. Er gaat geen dag voorbij of de kranten geven het nieuws over al weer een verlaten echtgenoot die het pistool, het mes of het vat met benzine ter hand heeft genomen. En in bijna alle gevallen gaat het om mannen die in een scheidingsproces zitten. De echtgenoot die er alles aan heeft gedaan om niet verlaten te worden en zich realiseert dat er geen weg terug is, ontneemt dan zijn vrouw het leven.

De Turkse krant Haberturk heeft naar aanleiding van dit fenomeen lezersbrieven van mannen gepubliceerd. Niet gewelddadige mannen met vrouwen die niet van hen willen scheiden hebben hun licht geworpen op de moorden en maakten in een paar zinnen duidelijk waar het hele drama om draait: ‘De vrouwen zijn tegenwoordig te opstandig, ze gehoorzamen hun mannen niet meer, ze gedragen zich als sletten, doordat ze betere banen krijgen kijken ze neer op hun mannen, op de arbeidsmarkt concurreren ze de mannen weg en ze hebben er niets meer voor over om het huwelijk te redden.’

Het wordt de Turkse man dus te veel, de vrouwen die door de economische groei van de afgelopen tien jaar makkelijk aan de bak komen, financiële onafhankelijkheid hebben verworven en weigeren om nog langer in een slecht huwelijk te blijven. Maar de woede van de Turkse man kan dus grenzeloos zijn. Voor veel mannen betekent de echtgenote die weggaat een aanslag op de mannelijkheid. Het gezichtsverlies dat hij lijdt in zijn familie en kennissenkring is zodanig dat hij door te moorden voor de rest van zijn leven als een ‘eervolle man’ kan gelden. Maar dan wel tussen de muren van de gevangenis: dankzij het vernieuwde strafrecht krijgt de ene na de andere vrouwendoder levenslang.