Ajax heeft maar één kandidaat voor de functie van technisch directeur, voor de opvolging van Leo Beenhakker. Maar moet Beenhakker worden opgevolgd? is de eerste vraag. Die vraag heeft Ajax kennelijk met ja beantwoord. Het lijkt logisch dat een club als Ajax een technisch directeur heeft. Want elke grote club heeft er eentje, een man die waakt over de lange termijn. Lijkt, schreef ik, want toen we Marco van Basten na een half jaar stage bij Ajax begin dit jaar vroegen of hij wist wat Beenhakker precies deed, zei hij dat hij dat ook al aan ons had willen vragen. En ook Ronald Koeman wist het antwoord niet. Toch leek de functie van technisch directeur heel belangrijk. Leek, of lijkt, dus moet er een opvolger komen.

Beenhakker ging over de aankopen zoals Mido, Trabelsi, Maxwell, Ibrahimovic en Sikora. De eindconclusie is dat hij goed heeft gekocht. Zo iemand is zijn geld waard, maar is het een fulltime functie? Ajax kocht deze zomer vier buitenlanders zonder de aanwezigheid van zijn technisch directeur, want Beenhakker vertrok vorig seizoen plotseling. Niemand die hem mist, maar dat terzijde.

Nu moet er een opvolger komen. Moet die vooral goed kunnen kopen, of waken over de cultuur van Ajax, de cultuur die borg staat voor de opleiding, voor de Hollandse school, de Ajax-school? Het bestuur vindt dat hij beide taken moet vervullen.

Drie namen zijn genoemd. Spelbos, maar die zorgt er alleen maar voor dat Arie van Eijden meer dan alle macht heeft. Viel dus af, net als Frank Arnesen. Bleef over Louis van Gaal, die na zijn vertrek bij Oranje (of was het na zijn vertrek bij Barcelona?) liet doorschemeren dat hij nooit bij Ajax zou terugkeren zolang daar een zeker iemand in de organisatie zat. Hij doelde op Arie van Eijden. Onlangs zei Co Adriaanse in Voetbal International dat het erop lijkt dat iemand binnen de organisatie Van Gaal niet wil. Doelde hij op Van Eijden, de man die Adriaanse ontsloeg bij Ajax?

Los van alle mystificaties rond de benoeming van Van Gaal is hij tot nu toe de enige kandidaat. En ik denk ook dat Van Gaal deze week wordt benoemd, als Van Gaal althans zelf nog wil. Want voor directie en bestuur van Ajax is hij de enige kandidaat, althans de enige kandidaat met wie is gesproken. Toch wilde de deze zomer benoemde voorzitter John Jaakke de mening van Johan Cruijff horen.

Hopelijk weet Jaakke inmiddels dat Cruijff en Van Eijden geen oude, goede vrienden zijn. Ze zijn oude bekenden met een litteken op hun verhouding, ontstaan toen Cruijff in 1988 ontslag nam als trainer van Ajax, dat toen mede werd bestuurd door Van Eijden. Cruijff vergeet wel, maar vergeeft niet. Toen Jaakke vorige week met Cruijff sprak, werd hem duidelijk dat de benoeming van Van Gaal een keuze is tegen Cruijff. Cruijff wil het liefst oud-spelers bij Ajax aan het werk zien met wie hij zelf heeft gewerkt, zoals Koeman, Krol, Van ’t Schip, Van Basten, Blind, Roy en Arnold Mühren.

Als Ajax een technisch directeur nodig heeft, is het in de visie van Cruijff iemand die de cultuur van de opleiding bewaakt, zodat je geen spelers meer hoeft te kopen, zoals de vier buitenlanders die Ajax onlangs kocht. Dus noemde Cruijff Wim Jansen. Maar Ajax zal deze week Van Gaal verzoeken een contract te tekenen waarin hij garandeert dat hij voorlopig afziet van ambities op het veld. Als Van Gaal daarin toestemt, wordt hij eind deze week benoemd. Ondanks Cruijff.