Hij zal de PvdA'ers inwijden in de ‘EO-methode’. Want die werkt: Ronduit heeft ruim 60.000 leden; de Jonge Socialisten slechts zo'n duizend. Ria de Waal, werkzaam bij het opleidingsinstituut van de PvdA, die de EO had uitgenodigd: ‘Het succes van de EO staat voor een deel los van de christelijke boodschap. We gaan niet klakkeloos kopieren, maar we kunnen sommige elementen uit hun verhaal misschien oppikken.’ Wim de Knijff ziet het Ronduit-succes wel in de eerste plaats als ‘een stukje zegen van God’. Toch valt er wel iets algemeens over te zeggen: ‘In de eerste plaats moet je positief naar jongeren kijken. Als je hen alleen beschouwt als een probleem, loop je al een slag achter. Daarnaast moet je voormannen hebben die authenticiteit en waarheid uitstralen. Je moet goed weten hoe identificatieprocessen van jongeren werken in dit mediatijdperk.’
Woordvoerster Marleen Damen van de Jonge Socialisten ziet even weinig in de ‘EO-methode’ als in Rottenbergs partijvernieuwing: ‘De vernieuwing van de PvdA heeft er alleen maar toe geleid dat de partij centralistischer en oligarchischer is geworden. Jongeren worden geen lid van een organisatie waarin ze helemaal geen invloed kunnen uitoefenen. Ze willen concreet, op lokaal niveau dingen aanpakken, niet in het luchtledige over de problemen in de wereld spreken in De Balie.’ Het EO-model acht ze niet erg bruikbaar: ‘Het succes van de EO bij jongeren is niet moeilijk te verklaren. De protestants- christelijke zuil is de enige zuil in Nederland die nog overeind staat. Als ouders lid zijn van een kerk, volgen de kinderen vanzelf, en daarbij horen automatisch andere lidmaatschappen als die van de EO-jongeren. De jongeren die wij moeten aanspreken zijn veel individualistischer. Je kunt de ontzuiling niet terugdraaien.’ (peter de bruijn)
Het is een vast ritueel: als Via Ria van Ria Bremer onder vuur ligt, spuwt de presentatrice haar gal via De Bladen - en altijd speelt ze haar leeftijd kundig uit. De Avro besloot onlangs Via Ria vanaf september van het scherm te halen. Toevallig had de presentatrice net Prive aan de lijn. ‘Ik ben nog niet aan stoppen toe’, aldus een strijdlustige Bremer (55). En hoewel ze zich meer dan eens liet liften om de ouderdom op de langere baan te schuiven, meent ze in Prive: ‘Een mens op tv kan best wat ouder zijn. Dat vind ik niet zo'n drama.’
Niettemin: geprogrammeerd om vijf uur ‘s middags legden zelfs Ria’s meest spectaculaire probleemgevallen het af tegen RTL’s Vijf Uur Show. En terwijl Bremer zichzelf nog piep voelt, haar programma leed wel degelijk aan oudedagsslijtage. Zo was de aflevering waarin christenen hun bezorgdheid uitspraken over 'allerlei seksvormen’ op house-parties, niet echt een probate methode om een jongere doelgroep te bereiken. Bremer speelde wel vaker een-tweetjes met de yellow press. Toen in de lente van 1991 haar programma Callanetics werd afgekeurd, meldde Story al dat Ria te oud was bevonden - het zou bijna bejaardengymnastiek worden.
Bremer was vooral witheet dat de Avro niet eens meer een persbericht de deur uit deed. Voorlichter Schwitters zegt echter: ‘Via Ria is normaal aan zijn einde gekomen. We doen pas een persbericht de deur uit zodra we weten wat erop volgt.’ Volgens hem was het probleem niet zozeer dat Bremer te oud was, als wel dat haar programma ‘te zwaar voor dat tijdstip’ was. Maar die middagprogrammering was toch een beslissing van de Avro zelf? ‘Nou, eerst zaten er nog programma’s voor. In het totaalpakket voor de middag komt Ria weer terug.’ De Prive-truc heeft weer eens gewerkt, kortom. (paul damen)