Iedereen die de Turkse taal niet machtig is, zou dat deze dagen moeten betreuren. Sprak je die taal, dan hoefde je op YouTube enkel ‘Tayyip Erdogan-Bilal telefon konusmasi’ in te tikken om een fenomenaal gesprek te vinden tussen de Turkse premier en zijn zoon Bilal: een gesprek in de ochtend van 17 januari, de dag dat het Openbaar Ministerie invallen doet bij ministerszonen en er miljoenen en miljoenen aan zwart geld treft. Erdogan geeft zoonlief instructies over wat hij met ‘hun’ geld in de huizen moet doen. Bilal is er de hele dag mee bezig om het geld naar veilige adressen te brengen. De volgende dag bellen vader en zoon weer. Bilal zegt: ‘Lieve papa, we hebben het probleem grotendeels opgelost. Er is nog een restant van dertig miljoen euro. Daar gaan we ook snel wat aan doen.’

Het gaat hierbij alleen over de hoeveelheden cash in de huizen van de zonen en de dochters. Heeft de man dan geen geld op buitenlandse rekeningen? En wat te zeggen over de vrachtschepen, het landgoed, de villa’s op verschillende plekken in het land en de aandelen in bedrijven? Hoe rijk is Erdogan geworden in twaalf jaar dat hij aan de macht is?

De premier heeft lang gezwegen over het telefoongesprek waarvan we nu al weten dat het de geschiedenis ingaat als het meest spraakmakende in Turkije. Uiteindelijk zei hij dat het in elkaar gemonteerd is. Volgens hem is het allemaal een complot van de Gülen-beweging die hem ten val wil brengen. Maar tot nu toe heeft hij geen enkele stap gezet om zijn bewering door een onafhankelijk technisch bureau te laten bevestigen.

Nieuwe telefoongesprekken staan op internet. Zoonlief Bilal onderhandelt voor de aanschaf van drie eilanden in de Egeïsche Zee, premier Erdogan wijst een steekpenning van tien miljoen dollar af omdat hij het bedrag te weinig vindt, de andere zoon van de premier koopt een vrachtschip ter waarde van vijftien miljoen dollar… Het gaat om zoveel geld dat niet alleen de kinnen oververmoeid raken, maar ook de tikkende vingers. Rust.