Yangon – Op de ingang van de villa met huisnummer 19B aan May Khan Lan in Yangon prijkt het blauwe plakkaat met de cirkel van gele sterren. De residentie van EU-ambassadeur Ranieri Sabatucci met zwembad en uitzicht over het Inya-meer is een gewilde locaties in Myanmar. De EU huurt het onderkomen van dr. Win, laat een woordvoerder in Brussel weten. Dr. Win is Khin Sandar Win, de favoriete dochter van de in 2002 overleden dictator Ne Win. Na de staatsgreep van 1962 heerste de generaal met een stalen vuist. De Tatmadaw werd een leger dat de eigen bevolking terroriseert en ontwikkelde zich tot een instituut met vertakkingen in elke vezel van de samenleving.

Dochter Khin Sandar Win oefende grote invloed uit in kringen van de macht en was nauw bevriend met het beruchte hoofd van de militaire geheime dienst Khin Nyunt. Het aftreden van dictator Ne Win in 1988 was een farce. Tot ver in de jaren negentig bleef hij a court of last appeal. Daarna raakte hij zijn invloed kwijt en stond hij enige tijd onder huisarrest. De Win-dynastie behoort nog altijd tot de meest gehate families in Myanmar. De familie staat niet op de huidige sanctielijst van de EU. Maar met het huren van de villa geeft de EU een heel verkeerd signaal af, vindt mijn oude bekende Naw Ohn Hla.

De kunstenaar Sawangwongse Yawnghwe, wonend in Amsterdam en Berlijn en van Myanmarese komaf, stelt het nog scherper: er kleeft bloed aan de wanden van het onderkomen van de EU-diplomaat. In 2019 trok de kunstenaar uit protest zijn werk terug uit een expositie in Yangon die door de EU werd gefinancierd. Zijn grootvader Sao Shwe Thaike, de eerste president van Birma, werd door dictator Ne Win gearresteerd en vond onder onduidelijke omstandigheden de dood. Zijn zeventienjarige oom werd in die nacht van de coup doodgeschoten. ‘U laat uw persoonlijke comfort prevaleren boven de gevoeligheden van de bevolking van Birma die leed onder deze dictator en die nog steeds lijdt onder zijn erfenis’, schreef hij de toenmalige ambassadeur Kristian Schmidt.

Het huurcontract van de ambassade loopt eind 2021 af. De huren in Yangon daalden de afgelopen paar jaar flink, maar de huur van de villa is nog altijd 22000 dollar per maand.


In een eerdere versie van dit artikel stond dat de huur in 2022 afliep, dit is gecorrigeerd. Ook had de EU nog niet gereageerd op de vraag naar de hoogte van de huur. Deze informatie is later toegevoegd.