In de documentaireserie Allah Islam die momenteel op het Israëlische Kanaal 10 wordt getoond, laat de joods-Israëlische journalist Zvi Yehezkeli zien hoe Europa wordt geïslamiseerd. Yehezkeli, die vloeiend Arabisch spreekt en een Arabisch uiterlijk heeft, infiltreerde zogenaamd als Palestijnse filmmaker in moslimcentra in Nederland, Engeland, België, Zweden en Frankrijk. Via een verborgen camera vertellen moslims vrijmoedig over extremisme, separatisme en hun problemen met de westerse cultuur. Een jonge Belgische moslim zegt: ‘We gaan voor het Atomium in Brussel protesteren om die Belgen lekker op te jutten.’ Een islamitische rechter in London verklaart: ‘Wij kunnen het Westen niet dulden. We zijn niet democratisch. Allah’s woord is wet.’

Aan het begin van de documentaire adviseert Yehezkeli: ‘Laten we vooral niet bang zijn voor moslims in Europa.’ Maar dat is precies wat de film met de kijker doet. Hij suggereert. Er zijn close-ups van bloedvlekken van onduidelijke oorsprong en verhalen over bloedig geweld tegen vrouwen, terwijl je je kunt afvragen of de positie van vrouwen in orthodox joodse kringen in Israël zo veel rooskleuriger is. De film laat geen genuanceerde, ruimdenkende moslims aan het woord. Nuancering is kennelijk niet commercieel. Yehezkeli stelt terecht de vraag of de radicalisering van de Europese islam een religieuze strijd is of het gevolg van socio-economische omstandigheden, maar hij laat de beantwoording daarvan achterwege.

De film scoort hoge kijkcijfers in Israël. Toch is de publieke opinie verdeeld. Moslims reageren woedend op zoveel eenzijdigheid. Joodse Israëliërs begrijpen niet wat de islamisering van Europa met hen te maken heeft. Soms beluister je een zekere Schadenfreude: eindelijk zullen die domme Europeanen begrijpen dat je kracht­dadig tegen moslims moet optreden.

Dat is waarschijnlijk de boodschap van de documentaire, die wacht op ondertiteling in Europese talen zodat hij in Zweden, Duitsland, Frankrijk, Nederland en België kan worden getoond. De vraag blijft hoe de Europese moslimwereld zal reageren. Als een volgende Israëlische, Amerikaanse of Europese gezagsdrager wordt aangevallen, dan heeft de documentaire zijn doel bereikt. Onweerlegbaar zal vaststaan: voor moslims moet je doodsbang zijn.