Medellin – Nieuwe tijden in Colombia? Nadat de Colombianen het afgelopen decennium keer op keer teleurgesteld werden door niet nagekomen beloftes van de farc, was de vreugde nu des te groter: ditmaal hield de rebellenbeweging haar woord en liet ze begin deze maand haar laatste tien ‘politieke’ gevangenen vrij. Het ging om vier militairen en zes politiemannen die deels al meer dan twaalf jaar in de jungle gegijzeld waren. Enkelen brachten jarenlang vastgeketend aan elkaar door. De farc liet niet alleen de gijzelaars vrij, ze kondigde ook aan in de toekomst af te zien van gijzeling als middel om hun ‘revolutionaire’ strijd te financieren.

De acties van de farc komen op een moment dat de beweging het zwaar te verduren heeft. De afgelopen weken doodde het Colombiaanse leger bij meerdere aanvallen in het oosten van het land bijna zeventig rebellen. Ze rolde kampementen in buurland Panama op, ze ontdekte een wapenarsenaal en ze vierde de dood van meerdere farc-leiders uit het middenkader. Hoewel niemand de precieze getallen kent, gaan specialisten ervan uit dat de rebellenbeweging het afgelopen decennium haar manschappen zag halveren naar ongeveer achtduizend gewapende strijders. Bovendien verloor de farc de afgelopen twee jaar praktisch al haar langjarige leiders; ze werden een voor een door het Colombiaanse leger uitgeschakeld.

Het overgrote deel van het Colombiaanse volk is de farc, die sinds 1964 voor een socialistische staat zegt te vechten, inmiddels spuugzat. Volgens farc-commandant Ivan Marquez betekent dit echter niet dat de organisatie verzwakt is. In een videoboodschap op YouTube deelde hij onlangs mee dat de organisatie het ‘legitieme recht’ heeft verder te strijden tegen het im­perialisme. Dat de farc nog altijd slagvaardig is, bewees ze de afgelopen dagen met meerdere aanslagen waarbij minstens tien mensen om het leven kwamen.

De Colombiaanse president Santos noemde de vrijlating van de gevangenen en de aankondiging om van verdere gijzelingen af te zien des­alniettemin ‘belangrijke stappen in de goede richting’. Volgens Santos zijn ze echter ‘niet genoeg’. Zodra de farc ‘duidelijke signalen’ geeft dat ze serieus in vrede geïnteresseerd is, is Santos bereid persoonlijk met de rebellenbeweging te onderhandelen. Totdat het zover is, wachten familieleden nog op een teken van leven van de vele honderden burgers die de farc de afgelopen decennia heeft ontvoerd. De laatste vredes­onderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de farc liepen spaak in 2002.