New York – Geen land ter wereld geeft per inwoner zoveel uit aan medicijnen als de VS, zo bleek onlangs opnieuw uit een rapport van de oeso. De Amerikaanse medicijnprijzen blijven bovendien stijgen, tussen 2014 en 2015 met maar liefst 15,5 procent. Bovendien spenderen Amerikanen door federale subsidies ook nog eens meer aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen dan inwoners van andere landen.
Democraten en Republikeinen mogen graag publiekelijk tegen de hoge medicijnprijzen ageren, maar ze doen er in de praktijk weinig aan. De enige twee senatoren die tot geen enkele partij behoren, Bernie Sanders (Vermont) en Angus King (Maine), hebben nu een wetsvoorstel ingediend dat farmaceutische bedrijven die R&D-subsidies ontvangen moet dwingen hun prijzen in de VS gelijk te houden aan die in andere westerse landen. Dat moet gebeuren met reasonable pricing-overeenkomsten met het ministerie van Gezondheid.
Aanname van de wet is bij lange na niet zeker. Het wetsvoorstel is toegezonden aan de voorzitter van de Senaatscommissie die over de zorg gaat en die wordt voorgezeten door Lamar Alexander. Deze Republikeinse senator bepaalt vervolgens of er überhaupt over het voorstel wordt gedebatteerd. Alexander kreeg tussen 2011 en 2016 van geen enkele industrie zoveel politieke donaties als van de farmaceutische sector. Mocht het voorstel toch de Senaatsvloer bereiken, dan wacht daar de oppositie van zo’n veertienhonderd lobbyisten met grote invloed op immer om campagnegeld verlegen zittende senatoren. De farmaceutische sector gaf dit kalenderjaar al 144 miljoen dollar uit aan lobbyen, meer dan twee keer zo veel als de defensie-industrie in diezelfde periode.
Volgens de brancheorganisatie Pharmaceutical Research and Manufacturers of America ondermijnt het voorstel van Sanders en King ‘intellectuele eigendomsrechten en prikkels om te innoveren, terwijl het ook onzekerheid creëert voor bedrijven en arbitraire criteria voor het verwerven van intellectueel eigendom in het leven roept’. Met andere woorden: als deze wet wordt ingevoerd, zal dit tot minder innovatie leiden.
Dit is ongeveer hetzelfde argument als de farmaceutische industrie ruim twintig jaar geleden opvoerde tegen een reasonable pricing-richtlijn. Die was destijds ingevoerd door de Republikeinse president George Bush I. De Democraat Bill Clinton draaide die richtlijn vervolgens terug, met als argument dat ze innovatie in de weg stond. Het zou zomaar kunnen dat ook de huidige volksvertegenwoordigers voor deze redenatie zullen bezwijken.