Op internet breng ik de meeste tijd door op zoek naar nieuws en goede essays. Wat nieuws betreft, is voor mij veruit de beste site die van de BBC, http://news.bbc.co.uk. De site is groot en gevarieerd, met deelsites voor de verschillende regio’s van de wereld en verschillende onderwerpen als wetenschap, economie en fotografie, en biedt veel achtergronden naast het nieuws. Voor Nederlands nieuws is www.kranten.com handig, dat geeft links naar de artikelen die dagbladen online hebben gezet. En het nieuwsoverzicht van ANP is weer te vinden op de sites van de grote kranten, Trouw, Volkskrant en NRC.
Om werkelijk in een onafzienbare zee van nieuws te zwemmen is een bezoek aan www.kidon.com/media-link/ zowel boeiend als ontmoedigend: daar staan links naar ruim 18.000 kranten en tijdschriften in alle landen van de wereld, met veel te veel interessante informatie. Ik hou het buiten de grenzen (afgezien van de BBC) doorgaans bij Der Spiegel, www.spiegel.de en soms The New Yorker, www.newyorker.com.
Essays zoek ik in de eerste plaats op de onvolprezen site Arts and Letters Daily, www.aldaily.com, met elke dag nieuwe links naar essays over politiek, kunst en maatschappij in het engelse taalgebied. Een Duitse tegenhanger is Perlentaucher, www.perlentaucher.de, met onder ‘Heute in den Feuilletons’ links naar essays en andere lange artikelen in de Duitse media. Ook bijzonder goed is de site van Project Syndicate, www.project-syndicate.org, waar interessante artikelen uit kranten uit de hele wereld worden aangeboden in acht talen.
Verpozing tussen de zware kost van de nieuws- en essaysites vind ik door onregelmatige bezoeken aan sites voor:
Muziek. Zoals www.3voor12.nl, met webradio en de nummers van individuele bands. Een speciale tip voor wie altijd reggae-muzikant had willen zijn: http://www.infinitewheel.com/dubselector.html.
Webhumor. Vindingrijk in onzin is The Onion, (www.theonion.com), waargebeurd is Reuters Odd News, http://news.yahoo.com/i/573 en erg vermakelijk (juist ook vanwege de spottende ondertoon) vind ik het methodische afkraken van allerhande bijgeloof in The Skeptical Enquirer, www.csicop.org/si/.
Fotografie. Nederlands fotonieuws op www.photoq.nl, of sites van bevriende fotografen, zoals www.abeling.nl of www.karijnkakebeeke.com.
Klimmen. Nieuws op www.climbing.nl, de staat van ’s werelds mooiste bouldergebied op http://bleau.info/, of simpelweg klimfilms kijken via YouTube, www.youtube.com.
Geschiedenis. Bekijken van losse kennis via wikipedia; van bewegende beelden via www.archive.org, met als absolute must de Amerikaanse kindervoorlichtingsfilm Duck and cover over atoomoorlog; en van de ontstellende hoeveelheid historische landkaarten die het internet rijk is, met verzamelsites als http://geschiedenis-in-kaart.startpagina.nl of http://users.erols.com/mwhite28/maplinks.htm#europe en mooie verzamelingen als de Perry-Castaneda collectie (http://www.lib.utexas.edu/maps/historical/history_shepherd_1923.html) en de Blaeu Atlas (http://www.library.ucla.edu/yrl/reference/maps/blaeu/).