New York – In opperbeste stemming trokken de dertig leden van de extreem-rechtse groep Proud Boys de deur achter zich dicht van de Metropolitan Republican Club, waar hun leider Gavin McInnes zojuist op uitnodiging van lokale Republikeinen een speech had gegeven – om in Manhattan de confrontatie op te zoeken met antifa-activisten. De dagen daarop zouden op sociale media video’s circuleren waarop zichtbaar is hoe de Proud Boys drie op de grond liggende antifa’s in elkaar trappen en slaan, waarbij de politie in eerste instantie nauwelijks ingreep. Dat gebeurde op 12 oktober en sindsdien zijn negen van de meppende en schoppende Proud Boys gearresteerd en aangeklaagd.

De Proud Boys zijn een van de vele overwegend mannelijke rechtse groeperingen die zich sinds de verkiezing van Trump publiekelijk manifesteren. Leider McInnes beschreef de alleen uit mannen bestaande groep onlangs als ‘westerse chauvinisten die weigeren zich te verontschuldigen voor de creatie van de moderne wereld’, die onder meer pleiten voor het beëindigen van de verzorgingsstaat, sluiten van de grenzen en herinvoeren van traditionele genderrollen. Hoewel de groep claimt ook homoseksuelen en minderheden als leden te accepteren, halen ze vooral het nieuws met racistische anti-immigratieretoriek, vrouwonvriendelijkheid en banden met neonazistische groeperingen. Het Southern Poverty Law Center kwalificeert de groep als een ‘haatgroep’ die de fbi zou moeten volgen.

Velen waren dan ook verbaasd toen The Oregonian vrijdag berichtte dat de fbi de groep niet als ‘extremistisch’ zal kwalificeren. De fbi onderzoekt immers alleen individuen waarvan vermoed wordt dat ze geweld zullen plegen of anderszins de nationale veiligheid bedreigen, en ‘gaat niet achter mensen aan vanwege hun lidmaatschap van een bepaalde groep of vanwege uitlatingen die onder bescherming van de vrije meningsuiting vallen’, liet het bureau weten. ‘De fbi wil en zal geen toezicht houden op ideologieën.’ Het standpunt van de fbi is vooral door Black Lives Matter-activisten met verbijstering ontvangen. Zo publiceerde Foreign Policy in augustus 2017 nog passages uit een rapport van de Counterterrorism Division van de fbi, waarin het bureau een nieuwe groep binnenlandse terroristen identificeerde: Black Identity Extremists, die sindsdien nadrukkelijk door de fbi gevolgd worden.