De fiets verovert Londen ondanks beperkende maatregelen

Londen – Het is een plezier om met zijn zoontje naar zijn nieuwe school te fietsen. Eerst door Greenwich Park en vervolgens over de hoogvlakte van Blackheath, om vervolgens af te dalen naar de zandgroeve waar het christelijke All Saints gelegen is. Dat afdalen, en klimmen, is echter tegen de regels. ‘No wheels in de Vale’ zo luidt het devies, dus de laatste driehonderd meter is lopen. Voor bestelbusjes die er boodschappen aan huis bezorgen lijkt het ‘wielenverbod’, van kracht aan het begin en het einde van de schooldag, niet te gelden.

Het is een milde maatregel vergeleken bij wat het hoofd van de Stanley Park High-school elders in Zuid-Londen heeft bedacht: Amit Amin eist dat fietsende scholieren een nummerplaat laten monteren. Wie weigert mag niet naar school fietsen, al moet nog blijken hoe dit wordt gehandhaafd. Amin heeft omwonenden gevraagd om leerlingen die gevaarlijk rijden bij hem of bij de politie aan te geven.

Tekenend voor de afkeer die veel Britten, inclusief nogal wat agenten, van fietsers hebben, was de steun die Amin kreeg. ‘Ik wil nummerborden voor fietsers. En ze moeten wegenbelasting betalen’, mopperde brievenschrijver Lee Sharp in The Daily Telegraph. ‘You don’t pay road tax!’ krijgen fietsers soms toegeschreeuwd, soms gevolgd door een waterflesje. Die wegenbelasting is 81 jaar geleden vervangen door een motorrijtuigenbelasting. Via de inkomstenbelasting betalen fietsers aan wegen mee.

Londen is door de jaren fietsvriendelijk geworden, maar berichten over doodgereden fietsers zijn onheilspellend. Alleen in ons stadsdeel zijn dit jaar vier fietsers omgekomen. De Welshe Tour de France-winnaar Geraint Thomas, die nog nooit voor de lol heeft gefietst in de hoofdstad, pleit ervoor helmen te verplichten, zodat fietsers beter beschermd zijn, maar dat zou volgens critici slechts bijdragen aan het imago van fietsen als ultrasport.

Ondanks de anti-fietslobby en beperkende voorstellen (belasting, helm, nummerbord) groeit de populariteit van de tweewieler. Dit najaar vinden her en der in Engeland klimkampioenschappen plaats, onder meer op York’s Hill in Kent waar 131 jaar geleden ’s werelds eerste wielerrace plaatsvond, met hoge fietsen. Tegelijkertijd zijn er steeds meer festiviteiten waarbij gewoon wordt gefietst, zoals Tweed Run door Londen waar deelnemers in een ontspannen tempo en gekleed in tweed rondrijden.

Gewoon, voor Britse begrippen.