Buenos Aires – Gewapend met camera en claxon rijdt ‘BiciBandido’ door de Argentijnse hoofdstad. Op YouTube zie je hoe deze fietsbandiet de confrontatie aangaat met roekeloze automobilisten, waarbij hij zo nu en dan een autoportier bekrast of een zijspiegel sloopt. Naast steunbetuigingen levert dit hem ook regelrechte doodsbedreigingen op.

‘Terwijl ik juist begon met filmen om mensen bewust te maken met welk verkeersgeweld de fietser te maken heeft’, zegt Cristian Heidenreich (38), die nu 160.000 volgers heeft op zijn kanaal.

Zijn video’s tonen dat de straten van Buenos Aires een ware hindernisbaan vormen. Zelfs op de fietspaden is het uitwijken voor geparkeerde bestelbusjes, straatverkopers en voetgangers. ‘Ik heb af en toe het gevoel alsof verkeersborden hier slechts suggesties zijn’, verzucht hij.

De spannendste plekken zijn de kruispunten, waar afslaande automobilisten steevast fietsers afsnijden omdat ze onterecht denken dat ze per definitie voorrang hebben. Het gebrek aan kennis leidt volgens fietsactivisten tot agressie én ongelukken: in 2021 raakten 112 fietsers zwaargewond en kwamen er vijf om het leven in de hoofdstad. Witte fietsen hangen als monument op de plek waar ze werden doodgereden.

Ondanks de aanleg van driehonderd kilometer fietspad en vierhonderdduizend ritten per dag wordt de fietser in Buenos Aires nog altijd niet geaccepteerd als volwaardige verkeersdeelnemer, meent ook Lorraine Krawczuk. ‘Gemotoriseerden denken dat ze meer rechten hebben omdat ze wegenbelasting betalen.’ De 42-jarige fietsactiviste hekelt het gebrek aan kennis van de verkeersregels. Ze loopt daarnaast extra risico: uit statistieken blijkt dat vrouwen op de fiets twee keer zo vaak gewond raken als mannen.

De publieke opinie lijkt zich echter tegen de fietsbandiet te hebben gekeerd. De lokale wethouder van Transport beschuldigde hem al van ‘haatzaaien’ en zelfs enkele fietsorganisaties vonden het nodig om afstand te nemen van de video’s. Ook Krawczuk keurt zijn methodes af. ‘Je moet niet voor eigen rechter spelen, dus ook niet in het verkeer. Het is de wet die de kwetsbare verkeersdeelnemers moet beschermen.’

Heidenreich beloofde zijn leven al te beteren, maar bescherming kan de fietsbandiet inmiddels goed gebruiken. Sinds zijn video’s viraal gingen, worden hij en zijn familie bedreigd. Je vindt hem nu dus niet op zijn stalen ros… maar in de auto.